Пенсионната система е заложник на политически решения. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на обсъждането на антикризисните мерки от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Министърът коментира темата, след като от КНСБ и КТ "Подкрепа" възразиха срещу вкарването на ковид добавката от 60 лв. в размера на пенсията. 

Двете увеличения и неяснотите как ще се осигурят финансово бяха критикувани от социалните партньори.

Гьоков защити предложението на правителството за увеличение на пенсиите от 1 юли и от 1 октомври.

Националния секретар на КНСБ Асия Гонева обясни, че в мерките, които правителството предлага, е записано, че добавките 60 плюс се вкарват в основния размер на пенсиите. "Това е абсурд. Тази бомба със закъснител, която заложи парламентът, вече започва да гърми. Не може сума, която няма нищо общо с моя принос, да се вкарва в пенсията ми и оттук нататък да се надгражда, с които да било методи на увеличение", коментира синдикалистът. Гонева бе категорична, че това увеличава грешката, оскъпява я и, най-важното, не става ясно какво ще се прави с тези, които ще излязат в пенсия от 1 юли тази година. "Аз лично смятам, че по-разумното решение би било да се запазят тези добавки - да продължат да се плащат като инфлационни добавки", настоя Гонева и добави, че трябва да е ясен периодът, в който ще се плащат добавките.

Българската стопанска камара (БСК) подчерта в своя позиция, че се "санира политически "гаф", допуснат при актуализацията на Държавния бюджет за 2021 г. и Бюджета на държавното обществено осигуряване чрез смесване на пенсионно-осигурителните плащания и "ковид добавките". Няма абсолютно никаква логика, почиваща на принципите на социалното осигуряване, освен политически дивидент, добавките да бъдат включвани в размера на пенсията, доколкото не са определени на база на осигурителен принос", се казва в позицията на Камарата.

Как ще се увеличат пенсиите от 1 октомври 

Готвеното от 1 октомври ново индексиране на пенсиите, Гонева определи като "изключително трудоемка" мярка.

Намерението е пpeизчиcлeниeто нa пeнcиитe от октомври да пpeмaxнe paзлиĸaтa мeждy дoxoдитe нa xopaтa, пeнcиoниpaни пo-paнo или пo ĸъcнo, c eдин и cъщи трудов cтaж. 

По-рано министър Гьоков обясни, че от 1 октомври предстои ново "модифицирано осъвременяване на пенсиите". По думите му това е един вид ново преизчисление на пенсиите, което да доведе до сближаване на отпуснатите по-назад във времето пенсии с тези, които са отпуснати по-скоро. "Това е проблем за българската пенсионна система", отбеляза Гьоков и обясни, че очаква 770 хиляди пенсионери да получат средното увеличение с 15 процента.

B мoмeнтa пo швeйцapcĸoтo пpaвилo пeнcиитe тpябвa дa ce aĸтyaлизиpaт вcяĸa гoдинa c 50% oт pъcтa нa ocигypитeлния дoxoд и c 50% oт инфлaциятa. Швeйцapcĸoтo пpaвилo ce пpoмeня, като yвeличeниeтo винaги щe e c пo-виcoĸaтa oт двeтe ĸoмпoнeнти - инфлaциятa или ocигypитeлния дoxoд. Πpeизчиcлeниeтo щe дeйcтвa peтpoaĸтивнo - oт 2018 г., ĸато идеята е да се пpeмaxнат нecпpaвeдливocтитe във вpeмeтo. Πpeз 2017, 2018 и 2019 г. oбaчe ocъвpeмeнявaнeтo нe бe нaпpaвeнo пo тoвa пpaвилo, a пo дpyг peд - c пo-гoлямa тeжecт в пeнcиoннaтa фopмyлa зa вcяĸa гoдинa ocигypитeлeн cтaж. Taĸa xopa c eднaĸъв cтaж и ocигypoвĸи зaвъpшиxa тpyдoвия cи живoт c paзлични пeнcии, в зaвиcимocт oт гoдинaтa нa пeнcиoниpaнe, отбеляза наскоро в телевизионно предаване депутат от "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров.

Ние не сме против почти милиард и половина българското правителство да похарчи в подкрепа на адекватността на пенсиите, заяви Асия Гонева. 

 

Спорът за максималните пенсии

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира, че продължава да не разбира каква е тази загриженост за максималните пенсии. Той изрази възмущението си как може пенсията да е по-голяма от максималния осигурителен доход (3400 лв.). По думите му това е абсурд от гледна точка на теорията на пенсиите. "Не бива да се допуска уравниловка в пенсиите. Абсурдно е да има пенсия по-висока от максималния осигурителен доход - ако максималната пенсия е 3400 лв., то максималният осигурителен доход трябва да е 11 хиляди лева."

Георги Гьоков обясни, че е имало възможност от 1 юли да бъде увеличена пенсията с 21,6 процента за всички. Ако бяхме приложили този първоначален вариант, то това щеше да задълбочи разликите между по-старите и по-новите пенсии. "Парите, които сега ще отидат към пенсионерите, са същите."

Той поясни, че когато си говорим за тавана на пенсиите, има хора, които и преди 2000 г. са плащали високи осигуровки. "И тези хора ли сега да ограничим, само защото някой е излъгал за трите години", коментира министърът, имайки предвид трите т.нар. "златни години" преди 1997 г., в които доходите за пенсия са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната.

С приемането на индексацията на пенсиите броят на пенсиите за трудова дейност, чиито размери са определени на минималния размер, ще намалее от 1 023 000 през юни до 918 хиляди пенсии през юли и до 832 хиляди пенсии през октомври, каза още Гьоков.

БСК: Огромни загуби за бюджета

Критиките продължават: "непрекъснатото увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст намалява разликата между тази пенсия и останалите пенсии, като противопоставя пенсионерите, които са имали различен принос, за формиране размера на техните пенсии".

"Липсват разчети за броя на лицата, които ще бъдат обхванати от различните "мероприятия", как се отразяват увеличението върху доходите им и дали се постига справедливост, или може през следващата година да очакваме нови методи за осъвременяваме. Представени са различни варианти за увеличаване на размера на получаваните пенсии на различни групи пенсионери, без да се аргументира защо е избран един или друг подход - дали се търси справедливост, или чисто фискален ефект."

Нещо повече, БСК смята, предложените две увеличения на пенсиите през годината се "генерират огромни разходи за бюджета, без да е ясен ефектът, както и възможността на бюджета да осигурява финансиране в дългосрочен план". От Камарата отбеляват, че увеличаването на размера на максималната пенсия е стъпка в прaвилната посока, "макар отново да не става ясно как е определен размерът".