Това, което предвиждаме към момента, е бюджетното салдо да не се променя, т.е. дефицитът да остане 4,1 процента, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев във връзка с предстоящата актуализация на бюджета, цитиран от БТА.

Василев вече обори твърденията, че предвидените от 1 юли антикризисни мерки са проинфлационни: "те не са, по една проста причина - те не повишават бюджетния дефицит. Съответно ние, като бюджетен дефицит, оставаме на нивата, които са гласувани от Народното събрание на 4,1%".

Пред журналисти в кулоарите на парламента министърът на финансите каза, че следващата седмица се очаква в Министерския съвет да бъдат приети законопроектите за актуализация на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса, а след това да влязат за обсъждане в парламента. Експертен коалиционен съвет ще обсъди по-късно в петък.

Попитан дали актуализацията може да стане до края на юни, Василев отговори: "Силно се надяваме. Миналата година, при един доста по-разнороден парламент, актуализацията мина за около две седмици и половина, така че би следвало да има достатъчно време".

Финансовият министър каза, че не се предвижда промяна на максималния осигурителен доход и минималната работна заплата. "Трябва да има някаква предвидимост и до края на годината параметрите, които станаха факт на първи април, да важат", посочи той.

Относно протеста на полицаите и надзирателите Василев обясни, че с приемането на бюджета за тази година за реформи в някои сектори са предвидени 300 милиона лева. "Доколкото знам, системата на МВР е в процес на финализиране на промените, така че би следвало да могат да получат достъп до тези средства", каза министърът.

За исканото увеличение на възнагражденията на сценичните работници, Василев коментира, че всеки театър сам определя заплатите, а държавата дава субсидия на база продадени билети. "Вече няма COVID-19 , театрите могат да работят нормално", добави той.

Във връзка с отстъпката при горивата вицепремиерът определи като "доста облекчена" схемата за компенсация.