Компаниите в Германия се надяват ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса от нов вид, да бъдат отменени след четири месеца. Това показва доклад на германския институт за икономически изследвания Ифо (Ifo), цитиран от световните агенции и БТА.

Средно компаниите очакват ограниченията за обществения живот да продължат 3,9 месеца, е установило проучването.

Посочва се, че 15 процента от предприятията са принудени да затворят или да спрат производството. От тях 23 процента са в сектора на търговия на дребно, 19 процента - в промишлеността, 12 процента - в строителството и 10 процента - в сферата на услугите.

Половината германски компании са преминали на по-късо работно време, а 18 процента са прибягнали до орязване на персонала. Над три четвърти (76%) са започнали все повече да прехвърлят служителите на дистанционна работа.

По данни на университета "Джон Хопкинс" към 12.40 часа (бълг. вр.) на 23 април броят на носителите на новия коронавирус в Германия е 150 648. Починалите са 5315. 

Какъв е новият план "Меркел"

Коалиционното правителство на Ангела Меркел през изминалата нощ одобри нова програма за икономически помощи на стойност 10 милиарда евро, предаде АФП.

Най-голямата икономика в Европа ще увеличи обезщетенията за частична безработица на гражданите си, които са засегнати най-силно от мерките в борбата срещу пандемията. Те ще могат да получават между 70 и 77 процента от нетните си заплати от 7-ия месец в сравнение със сегашните 60 до 67 на сто за всички. Този процент е по-нисък в сравнение с обезщетенията в други страни като Франция, например, където то е около 84 на сто, отбелязва АФП.

За германците, които са напълно безработни, ще има удължаване с три месеца на обезщетенията, ако срокът им изтича скоро.

В края на осемчасови трудни преговори партньорите в коалицията - консерваторите на Меркел и социалдемократите - решиха да има и допълнителни данъчни облекчения.

ДДС за ресторантьорството, което е особено силно засегнато от карантинните мерки, ще бъде намален от 1 юли за една година от 19 на сто на 7 на сто.

А тъй като част от училищата остават затворени, правителството ще отпусне помощи на семействата за закупуване на компютри за дистанционно обучение на децата. Учениците, които са сред най-силно нуждаещите, ще получат помощ от 150 евро.

Тази нова програма за подпомагане, която ще струва на хазната 10 милиарда евро, се прибавя към общата програма за подкрепа на германската икономика. Тя е на стойност 1,1 трилион евро и предвижда основно държавни гаранции за кредити за компании.

В дух на солидарност...

Германия е готова, "в дух на солидарност", на "много по-големи вноски" в бюджета на ЕС в условията на епидемия от нов коронавирус, заяви канцлерът Ангела Меркел преди участието си във видеоконферентно заседание с колегите от ЕС този следобед.

"Европейски план за икономическо съживяване би могъл да подкрепи възстановяването през идните две години и ние ще работим върху това", добави тя.

Този "по-голям" принос обаче, добави Меркел, ще бъде за "ограничен период".

На днешната си среща лидерите от ЕС ще търсят решения на икономическата криза, предизвикана от пандемията.

По-рано днес, в реч в Бундестага, Меркел потвърди позицията на страната си против емитиране на съвместен дълг в ЕС - т. нар. коронаоблигации, съобщи ДПА.

Като аргумент Меркел изтъкна, че няма време за такава мярка и добави, че страните членки на ЕС ще трябва да получават парламентарно одобрение за прехвърляне на част от бюджетния суверенитет към Общността.

"Това (емитирането на общи облигации) би бил времеемък и труден процес и не би могъл пряко да помогне в сегашната ситуация", каза канцлерът.

По думите й сега са необходими бърза помощ и бързи инструменти за облекчаване на последиците от кризата.

Маските задължителни

Междувременно се разбра, че от понеделник, след приемане от местните законодателни органи, влиза в сила изискване за носене на маски в Германия, съобщи Би Би Си (BBC).

Всички 16 провинции ще задължат лицето на човек да се покрива в обществения транспорт. Но в Берлин, например, няма да е задължително да се носи маска, когато се пазарува.

Такъв е случаят и в северната провинция Макленбург-Западна Померания, която обяви  глоба в размер на 25 евро за всеки, хванат без маска в градския транспорт. Други провинции все още не са обявили какви санкции ще налагат.

Провинция Рейнланд-Пфалц на югозапад реши на учениците да бъдат раздадени маски за многократна употреба, тъй като от началото на месец май започва постепенно отваряне на училищата.

В Бавария от понеделник маските са задължителни за всички от седем години нагоре.

Дори видът на маската не се посочва изрично. Премиерът на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман заяви, че медицинските маски трябва да бъдат запазени за здравните работници, докато за хората на улицата работа могат да свършат шалове или платнени маски.

Премиерът на Тюрингия Бодо Рамелов заяви, че тъй като съседните провинции - Бавария и Саксония, са обявили мерки, и неговата провинция ще ги последва. Рамелов обаче предупреди, че използването на маски може да създаде фалшиво чувство за сигурност на потребителите.