Двама ключови министри в германското правителство публикуваха днес обща статия в няколко европейски вестника, в която призоваха за колективни мерки на Европейския съюз в борбата срещу новия коронавирус, предаде ДПА.

Инициативата на външния министър Хайко Маас и на финансовия - Олаф Шолц, идва на фона на разногласията между страните членки на ЕС колко финансови ресурси да се заделят за справяне с икономическия шок, причинен от пандемията. Във вторник, 7 април, финансовите министри от съюза отново ще се занимават с този належащ въпрос.

Спорен остава и въпросът за съвместните еврооблигации, т.нар. коронаоблигации, за каквито настояват Испания и Италия, но против които са Германия, Нидерландия, Австрия. Двете южноевропейски страни (подкрепени от Франция) смятат, че такива емисии ще са източник на свежи пари от инвеститорите при значително по-благоприятни условия.

Без да споменават за колективни дългови инструменти, двамата германски министри заявяват, че общите инициативи на ЕС -

  • спасителен план чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) и
  • Европейската инвестиционна банка,

могат да бъдат използвани като инструменти за смекчаване на последствията от пандемията.

"Европейската солидарност не е еднопосочна улица, а политика на животозастраховане за нашия континент", посочват Маас и Шолц в статията си.

"Европа сега е изправена пред общата задача да подсили съществуващите програми, да попълни пробойните и да изгради спасителна мрежа за всички страни от ЕС, които се нуждаят от допълнителна подкрепа", подчертават те.

ЕСМ вече позволява "на страните от еврозоната да заемат капитали заедно при еднакво благоприятни условия", отбелязват двамата германски министри. "За Италия това би означавало свежа инжекция от 39 млрд. евро, а за Испания - 28 млрд. евро", посочват германските министри.

Маас и Шолц подкрепят идеята за "общоевропейски гаранционен фонд", който да осигурява ликвидни средства за малкия и среден бизнес, както и за финансова подкрепа за страните членки на ЕС чрез инициативата SURE (подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица), предложена от Европейската комисия миналата седмица.

Междувременно европейски икономисти написаха отворено писмо, с който призоваха обществеността да подкрепи европейските дългови книжа.

Пандемията от новия коронавирус е историческа повратна точка, която може да реши оцеляването или разпадането на европейския проект, твърди пред ДПА един от авторите на отвореното писмо - Марчело Синьорели, преподавател по икономическа политика в Университета в Перуджа, Италия.

Отвореното писмо е привлякло повече от 1100 подписа досега и се очаква да бъде публикувано днес в няколко европейски вестника.