Федералното министерство по икономическите въпроси и енергетиката на Германия заяви в сряда, че индустриалната активност вероятно ще "се срине" през месец март и през второто тримесечие, цитирано от Ройтерс.

Министерството заяви, че коронавирусната пандемия е повлияла на пазара на труда и че над един милион работници вече са попаднали в схемата за "съкратено работно време". Освен това добави, че очаква безработицата да се увеличи.

Министерството също така заяви, че икономиката на Германия е навлязла в рецесия още през март и очаква тя продължи до юни или юли.

Общото търсене и потребление в световен мащаб "се сгромолясва" и има определени промени в поведението на потребителите.

Освен това министерството отбеляза, че и инвеститорите са несигурни и този факт има огромно негативно влияние върху германската икономика.

Според неговите оценки икономическото производство в Германия ще спадне през първото тримесечие и тенденцията може да се удължи до април. Дори ако мерките за социално дистанциране бъдат облекчени, цялостната икономическа активност вероятно ще бъде потисната и ще започне да "набира скорост постепенно".

Свитото глобално търсене, прекъсването на веригите на доставки, промените в поведението на потребителите и несигурността за инвестиротите имат широко и силно отражение върху икономиката на Германия.