В документ, озаглавен "Икономика в шок", водещите германски институти за икономически изследвания прогнозират, че последиците от пандемията ще се почувстват най-силно на пазара на труда - безработицата през 2020 г. ще скочи до 5,9 процента.

Докладът е подготвен от германските институти за икономически проучвания Де И Ве (DIW) в Берлин, Ифо (Ifo) в Мюнхен, И Еф Ве (IfW) в Кил, И Ве Ха (IWH) в град Хал и Ер Ве И (RWI) в Есен, посочва ДПА.

През първото тримесечие на годината анализаторите очакват свиване на БВП с 1,9 процента на годишна основа. Официалните данни за тримесечието ще бъдат публикувани на 15 май.

За второто тримесечие експертите от икономическите институти очакват свиване с 9,8 процента заради мерките в Германия за ограничаване на разпространението на коронавируса, включително спирането на много производства, затварянето на магазини и заведения. Това би било най-силният спад на БВП от 1970 година.

Прогнозата за годишния спад на БВП е за 4,2%.

В доклада се посочва, че още в края на годината може да се очаква нормализация на ситуацията. През идната година се очаква растеж на икономиката с 5,8 процента.

Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер заяви, че икономиката може да отбележи тази година по-голям спад, отколкото по време на финансовата криза през 2009 година, когато се сви с 5,7 процента.

Преди избухването на епидемията от коронавируса, правителството очакваше растеж от 1,1 процента през 2020 година. Но за да забави разпространението на коронавируса, германското правителство значително ограничи обществения живот и помоли гражданите да останат у дома.

По информация на Университета "Джон Хопкинс" към 12.12 часа (б. вр.) на 8 април броят на заразените в Германия е 107 663, а на починалите - 2016. Излекувани са 27 039 души.