Бундесратът, горната камара на германския парламент, одобри днес всеобхватния пакет от мерки в помощ на гражданите и компаниите, засегнати от кризата с коронавируса, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Планът включва мерки за спасяване на работни места и компании, финансова подкрепа на болници и подпомагане на гражданите да запазят поминъка и домовете си.

Сред мерките са включени 156 млрд. евро нови кредити от капиталовите пазари - историческо решение, което преобръща фискалните правила, спазвани от Берлин от години.

Берлин се отказва от лимита за държавния дълг, който е вписан в конституцията на страната и ограничава структурното нетно кредитиране до 0,35 на сто от брутния вътрешен продукт.

Безпрецедентният пакет бе одобрен за по-малко от седмица по бързата процедура. Правителството представи мерките в понеделник, а Бундестагът (долната парламентарна камара) го прие в сряда.

Германската държава заделя най-много пари за спасяване на затруднени компании и по този начин - и на работни места.

За малките фирми и самонаетите лица се предвиждат преки плащания за общо 50 млрд. евро - до 15 000 евро на фирма.

Чрез държавната банка за развитие Ка еф Ве (KfW) се задейства програма за неограничено кредитиране.

Създава се и специален Фонд за стабилизиране на икономиката - предпазен механизъм, (WSF) от около 600 млрд. евро, от който ще могат да се възползват големите компании.

При нужда държавата си запазва правото да национализира компании изцяло или частично.

Предвижда се защита на наематели, които не могат да си плащат наема заради кризата.

Опростява се достъпът до редица социални програми. Родители, които заради затворените училища и детски градини, трябва да се грижат за децата си у дома, ще получават от държавата през първите шест седмици 67 процента от заплатата си.

Първите средства се очаква да стигнат до засегнатите лица и компании още на 1 април.