Компаниите Адидас (Adidas) и Ейч енд Ем (H&M) предизвикаха възмущение в Германия, след като обявиха намерението си да спрат да плащат наемите на магазините, които трябваше да затворят заради пандемията от коронавируса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Министърът на финансите на Германия Олаф Шолц призова големите компании да се въздържат от необмислени мерки.

Дразнещо е, че големите компании си позволяват да обявят, че спират плащането на наеми, заяви Шолц пред в. "Билд", приканвайки търговците да се обърнат към собствениците на обектите за намиране на решения.

Германската компания за спортни стоки Адидас, която има чиста печалба от близо 2 милиарда евро (2,2 милиарда долара) през 2019 година, беше силно засегната от срива на продажбите в Китай и масовото затваряне на магазини.

Баварският концерн, една от най-известните марки в Германия, обяви пред ДПА, че временно ще спре да плаща наемите, подобно на много други компании.

Шведският гигант в търговията с облекло Ейч енд Ем също оповести, че няма да плаща повече наема на 460-те си магазина в Германия, които са затворени. Компанията уточни, че е уведомила собствениците и се надява скоро да се намери взаимно приемливо решение

Двете компании обявиха решенията си, точно когато германското правителство мащабен спасителен план, целящ да защити компаниите и работните места от икономическото влияние на пандемията.

Германската верига магазини за обувки Дайхман (Deichmann) също възнамерява да спре плащането на наеми от април, докато трае затварянето на обектите, разпоредено от правителството. Говорител на компанията с централа в Есен заяви, че очаква политиците да компенсират загубата на приходи от наем на засегнатите страни.

Други германски медии информираха, че търговците на електроника Сатурн (Saturn) и МедиаМаркт (MediaMarkt), както и един от конкурентите на Адидас - Пума (Puma), предвиждат също да спрат плащането на наеми.