Близо 650 000 германски компании са подали заявление за частична безработица до 6 април, обяви днес Агенцията по заетостта, цитирана от Франс прес.

Броят на компаниите значително нараства: на 27 март подалите заявления за частична безработица бяха 470 000 компании, което означава, че са се увеличили с 40 процента за по-малко от седмица.

На този етап не е възможно да се уточни броят на засегнатите служители, тъй като работодателите все още не са предоставили окончателните списъци.

Германското правителство очаква над 2 милиона частично безработни, а според Агенцията по заетостта става дума за много по-голям брой частично безработни, отколкото по време на кризата през 2009 година.

В момента заявления за частична безработица идват от всички браншове и най-вече от търговията и ресторантьорството.

Германската разпоредба за частична безработица предвижда държавата да преведе от 60 до 67 процента от заплатите на служителите. Берлин използва този подход по време на финансовата криза и така избегна вълна от съкращения.

Към разпоредбата прибегнаха и най-големите компании: Фолксваген (Volkswagen) включи 80 000 служители в тази схема, а Луфтханза (Lufthansa), която извършва минимална част от полетите си, остави в частична безработица 62 000 от служителите си в Германия.

Германската икономика ще се свие с 9, 8 процента на годишна основа през второто тримесечие на тази година заради пандемията от коронавируса, което е прецедент в най-новата история на страната. Това сочат общите прогнози на основните икономически институти, публикувани вчера.

Колко ще струва принудителният отпуск във Франция

Френската държавна програма за субсидиране на принудителното излизане в отпуск ще струна над 20 милиарда евро (21,73 милиарда долара), съобщи днес министърът на труда Мюриел Пенико, цитирана от Ройтерс.

Пенико каза, че 628 000 компании и асоциации са пуснали в принудителен отпуск близо 7 милиона служители по тази програма, която предвижда държавата да възстанови на фирмите до 84 процента от заплатите на служителите им в принудителен отпуск.

Разходът на държавата и Държавния фонд за безработица Юнедик (Unedic) ще бъде според мен над 20 милиарда евро, каза Пенико в ефира на телевизия Бе Еф Ем.