Гърция ще разшири забраната за излизане през нощта и ще затвори ресторантите и баровете в най-гъсто населените части на страната за един месец заради новото засилване на епидемията от коронавирус, съобщи днес премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

Гърция отчита по-малък брой новозаразени от коронавирус в сравнение с повечето европейски страни, но отбелязва постепенно нарастване на новите случаи от началото на октомври.

Ресторантите, баровете, кафенетата, кината, музеите и закритите зали за спорт и фитнес ще бъдат затворени от вторник, 3 ноември, за период от един месец в цяла Северна Гърция и областта Атика, включваща и столицата Атина, каза Мицотакис в обръщение към нацията.

Забраната за движение през нощта, засега прилагана само в най-засегнатите от епидемията райони, ще бъде разширена за цялата страна и ще важи от полунощ до 5 часа сутринта.

Премиерът каза, че тези нови правила са фокусирани върху два фактора, които явно благоприятстват за разпространението на вируса - развлеченията и движението на хората.

Търговията на дребно, индустрията и училищата ще продължат да работят, както и хотелите и заведенията в сферата на услугите като фризьорските салони.

Властите нееднократно изразяваха неохота да въведат пълна карантина, каквато бе наложена от средата на март до началото на май и доведе до неблагоприятни последици за икономиката.

Северна Гърция и Атика са най-гъсто населените части на страната. Атика има 3,9 милиона население, а северните райони - около 1,5 милиона.

Гърция регистрира нов пик от 1690 нови случая на коронавирус в петък и 5 смъртни случая, с което броят на жертвите на Ковид-19 се покачи на 620. В четвъртък новите случаи бяха 1211.

Българското МВнР съобщи, че Гърция се разделя на две зони. В първата зона влизат областите, които в момента са в ниво на риск "зелен" и "жълто". В тази първа зона продължава прилагането на досегашните мерки. Въвеждат се и допълнителни мерки като задължително е носенето на предпазна маска, на открито и на закрито. Има забрана за излизане и движение по улиците в интервала от 00:00 до 5:00 ч. Увеличават се до 50 на сто служителите, както от държавния, така и от частния сектор, които да работят от вкъщи. Продължава дистанционното обучение за университетите.

Във втората зона на "повишен риск" влизат областите, които в момента са в "оранжево" и "червено" (цяла Северна Гърция и Атика). В тази втора зона продължава прилагането на досегашните мерки като се добавят и нови. Затварят се всякакъв вид заведения (за хранене, кафенета, питейни и т.н). На заведенията за хранене е позволено да работят на принципа доставка на храна за вкъщи или за купуване на място. Затварят се местата за забавление, а също кината, театрите, галериите, музеите. Затварят се и фитнес клубовете, и местата за спорт на закрито.

Данни за "рисковите" зони в Гърция са публикувани тук

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и с генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210, и на дежурния телефон в извънработно време +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и по мейл - [email protected], [email protected], [email protected] и [email protected].