Европейският съвет ще обсъди днес в Брюксел хода на преговорите с Великобритания и целите на ЕС до 2030 г. за опазване на околната среда. Утре държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще разискват мерките срещу пандемията от Ковид-19 и отношенията с Африка.

Засега ЕС не отчита напредък в преговорите с Лондон за равните условия за бизнеса, за надзора на изпълнението на постигнатите споразумения, за риболова. Преди заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че ЕС желае да бъде сключено споразумение, но не на всяка цена. Следващите дни са решаващи, написа той в писмото си до участниците в днешното заседание.

Докъде стигна сделката след Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън е заявил на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че е разочарован от недостатъчния напредък в преговорите по Брекзит, съобщи късно снощи кабинетът му, цитиран от световните агенции.

Премиерът отбеляза желанието за сключване на сделка, но изрази разочарованието си, че през последните две седмици не е постигнат достатъчен напредък, посочи пресцентърът след телефонния разговор на Джонсън с Фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Джонсън е заявил, че ще очаква резултатите от Европейския съвет, който започва днес.

Мишел съобщи с туит, че отново е оказал натиск за напредък на масата за преговори, а Фон дер Лайен подчерта, че все още предстои да бъде свършена много работа.

"ЕС работи по сделка, но не на всяка цена", допълни тя.

Ще се изчисти ли икономиката

Във връзка с подготовката на днешната среща на евролидерите Шарл Мишел заяви, че ЕС трябва да опита да повиши целите си за по-чиста икономика до края на десетилетието. Според Мишел е възможно договореност да бъде постигната до края на годината. Предвижда се държавите от ЕС да посочат нуждите си от европейско финансиране за постигане на икономика, безвредна за околната среда.

Очаква се извън официалния дневен ред да бъдат поставени отново въпросите за отношенията с Турция и Беларус, нападението срещу Алексей Навални, обстановката в Нагорни Карабах. Не се предвижда да бъдат приети заключения за Турция, нито за разширяване на санкциите срещу Русия.

Утре Европейският съвет ще обсъди съгласуването на отговора на пандемията, включително с въвеждането на обща цветна карта за засегнатите европейски региони и осигуряването на ваксини за всички граждани. Предстоящото двудневно заседание е първата редовна, а не извънредна среща на Европейския съвет от началото на годината.