Компаниите от континентална Европа, които изнасят стоки през Ламанша, биха могли да загубят над 700 000 работни места, ако Великобритания напусне ЕС без двустранно търговско споразумение. Това пише днес британският в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на доклад на Института за икономически изследвания в Хале (И Ве Ха - IWH), един от водещите в Германия, предаде ТАСС.

Ако Лондон и Брюксел не успеят да сключат сделка тази година, то през 2021 година ще бъдат установени митнически бариери и ще бъдат въведени мита в търговията между ЕС и Великобритания. Това ще доведе до 41-процентов спад на износа на стоки и услуги от Общността за Британските острови, се посочва в проучването. Миналата година Обединеното кралство е внесло от континентална Европа различни продукти за 319 милиарда евро - повече в сравнение със сумата от други държави по света, взети заедно, макар делът да е намалял от 17 на 15 процента след референдума за Брекзит през 2016 година, допълва БТА.

Като цяло с отчитане на свързаните компании, изнасящи за Великобритания, около 1 милион работни места в ЕС могат да бъдат закрити, според анализаторите. Най-големите съкращения по техните прогнози се очакват в Германия - над 176 000 позиции. Френските компании могат да загубят над 80 000 работни места, полските предприемачи - 78 000, италианският бизнес - около 72 000. Извън Евросъюза Китай ще понесе най-големи загуби (91 000 работни места). В самото Обединено кралство съкращенията ще възлязат на близо 22 000 позиции.

В същото време вицепрезидентът на И Ве Ха Оливер Холтемьолер не изключва варианта европейските компании да успеят да намалят загубите, ако "изземат пазарния дял на британските фирми вътре в ЕС".

Корекции в прогнозите на специалистите от институа в посока ограничаване на загубите на работни места могат да бъдат направени и при наличието на "други възможности за отговор" на компаниите, казва той пред "Файненшъл таймс".