Пандемията отклони вниманието на някои британци от проблемите, свързани с Брекзит, но те просто бяха останали на заден план. Въпреки че случаите на коронавирус рязко се увеличиха в началото на септември, тлеещите въпроси около излизането на Великобритания от Европейския съюз отново изригнаха, напомняйки на страната, че не са просто нерешени, но вероятно и нерешими, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Сега Брекзит заплашва да подкопае усилията на британския министър-председател Борис Джонсън да осигури амбициозна нова роля за "глобална Британия" на световната сцена. Един важен участник в тези усилия - външният министър Доминик Рааб, пристигна във Вашингтон, където заяви, че има да обсъжда теми, простиращи се "от Хонконг до Либия".

Пътуването на Рааб до САЩ съвпада с възраждането на американския интерес към преговорите за Брекзит - или по-скоро с новия им срив. Посещението демонстрира как Великобритания, която има глобални амбиции, продължава да е затънала в едни тесногръди преговори за Брекзит и остава под влиянието на своя много по-голям партньор от другата страна на Атлантика, коментира американското издание.

Американският държавен секретар Майк Помпейо се опита да подсили надеждите на Джонсън за търговска сделка със САЩ на фона на засилващата се враждебна реакция на политиците във Вашингтон срещу плановете на британския премиер да пренапише споразумението за Брекзит, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Помпейо изрази увереност след разговори с Рааб, че Великобритания ще проведе "правилно" търговските си преговори с ЕС след Брекзит и каза, че преговорите за двустранно търговско споразумение вървят към скорошен "успешен завършък". Той заяви това, след като висши американски политици изразиха тревога, че британските планове за законодателство би погазило споразумението за Брекзит с ЕС, имащо за цел да предотврати връщане на "твърда" граница на остров Ирландия.

Водещи демократи, включително председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси, предупреждават Великобритания, че няма да одобрят бъдеща търговска сделка, ако новото законодателство води до втвърдяване на границата и заплашва споразумението от Разпети петък, сложило край на тридесетгодишния конфликт в Северна Ирландия, посочва британското издание. (САЩ са гарант на това споразумение - б.р.)

Помпейо заяви, че правителството на американския президент Доналд Тръмп "ясно е показало своето мнение за важността" на споразумението от Разпети петък и добави, че е "особено доволен" от състоянието на търговските преговори между САЩ и Великобритания.

Нито Помпейо, нито Рааб обаче не посочиха график за сключване на търговска сделка. Великобритания вече е изоставила всяка надежда за търговска сделка преди президентските избори в САЩ през ноември.

Подкрепата на Помпейо едва ли ще успокои тревогите на все по-големия брой противници в Конгреса, които ще трябва да одобрят евентуална двустранна търговска сделка между САЩ и Великобритания. Това вероятно би поставило демократите в Камарата на представителите във важна позиция, дори Тръмп, който многократно е изказвал подкрепа за Брекзит, да бъде преизбран. Ако неговият съперник от Демократическата партия Джо Байдън, който казва, че ирландските му корени са формирали живота му, спечели президентските избори, очаква се той също да бъде по-скептичен към сключването на търговско споразумение с Великобритания, коментира "Файненшъл таймс".