Британският премиер Борис Джонсън заяви в интервю за BBС, че след разговора си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е станало видно желанието търговска сделка по Брекзит да бъде постигната, но в случай на "Брекзит без сделка" Обединеното кралство ще се справи много добре, предаде БНР.


Борис Джонсън заяви, че има шансове търговска сделка да бъде постигната, като бъдат решени оставащите разногласия по ключови въпроси.

"Не може да се подлага на въпрос, че ЕС трябва да разбере, че сме напълно сериозни за това, че трябва да контролираме нашите закони и разпоредби", казва Джонсън.

На въпрос дали продължава да не се притеснява, че сделка може и да не бъде постигната и то в момента на пандемията от Covid-19, което според холандския премиер Марк Рюте , би било "геополитическа катастрофа", Джонсън отговори:

"Не искам австралийския модел по правилата на Световната търговска организация, но ако се стигне до това, ние не само ще го преживеем, но и ще бъдем по-добре".

По-рано в интервю за Скай Нюз лидерът на партията "Брекзит" Найджълл Фарадж изрази мнение, че търговска сделка ще бъде постигната до края на годината, но от нея няма да са доволни много брекзитиъри.