Световните емисии на въглероден диоксид са се понижили с 8,8 процента през първото полугодие на тази година, което се явява рекордно висок показател, предадоха световните агенции.

Те цитират пресслужбата на Потсдамския институт за изучаване на климата и неговата публикация в сп."Нейчър къмюникейшънс".

"Най-голямо понижение на емисиите е свързано с наземния транспорт. Емисиите от този сектор са намалели с 40 процента в цял свят, благодарение на дистанционната работа по време на пандемията и другите мерки, предприети в борбата с Ковид-19.

В същото време при промишлеността и енергетиката намаляването на вредните емисии не е било толкова осезаемо, със съответен спад от 22 и 17 процента.

Първите наблюдения, свързани с понижаването на парниковите емисии, бяха осъществени още през това лято. Тогава беше констатирано, че емисиите на парникови газове са спаднали с около 17 процента в сравнение със зимата и началото на пролетта на 2019 г. Учените прогнозират, че световният обем на емисиите на CO2 ще бъде намален с 4,4-5,3 процента за цялата 2020 г.