Лидерите на ЕС се срещнаха в петък, във втория ден от срещата си в Брюксел, за да обсъдят подготовката си за по-нататъшни съкращения на доставите на газ от Русия, за това как да ограничат въздействието върху инфлацията и да потърсят алтернативни източници, обвинявайки Москва, че използва енергията като оръжие, съобщиха световните агенции.

ЕС има предвид свиването на снабдяването, довело до това Германия да предупреди, че може частично да затвори индустрията си. Германия, която силно разчита на руския газ, задейства втората фаза на авариен газов план.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС трябва да работи за "диверсификация на доставките с партньори", но не само чрез намиране на различни износители, но и чрез преминаване към по-екологично чисти енергийни източници.

"Няма да има връщане към евтините изкопаеми горива", каза тя. "Трябва да се отървем от зависимостта си от изкопаемите горива."

Комисията трябва да предложи план за справяне с енергийните проблеми в ЕС през октомври.

Идеята за евтина енергия се изпари, както изчезна и идеята за руската енергия и всички ние сме в процес на осигуряване на алтернативни източници, каза латвийският премиер Крисиянис Каринс, добавяйки, че правителствата трябва "да подкрепят онези части от обществото, които страдат най-много".

"Ние сме в трудна ситуация", каза шведският премиер Магдалена Андершон на влизане за срещата на върха. "Много е важно да проведем тази дискусия."

Инфлацията беше основната грижа в сутрешните петъчни разговори между лидерите, но имаше и оптимизъм за растежа и летния туристически сезон, каза служител на ЕС. Ръстът на потребителските цени в 19-те държави от еврозоната достигна най-високите си нива от над 8% и Европейската комисия очаква растежът да спадне до 2,7% тази година.

Шефът на Еврогрупата Паскал Донахю предупреди, че еврозоната трябва "да признае риска, пред който бихме могли да се изправим, ако инфлацията се вгради в нашите икономики".

Евролидерите смятат, че ЕС е изправен пред използването на газа като оръжие от Русия и Европейската комисия трябва да намери начини да осигури доставки на достъпни цени.

"Трябва да започнем да купуваме енергия колективно, трябва да приложим таван на цените и да правим планове заедно, за да преживеем зимата", каза белгийският премиер Александър Де Кро преди срещата на върха.

Такова предложение не е ново и се разглежда в ЕС от миналия декември, когато ЕК лансира създаването на стратегически резерви от газ и възможност страните членки да се възползват от доброволна схема за съвместни покупки на синьо гориво.

"Ако не обърнем внимание сега, цялата икономика на ЕС ще изпадне в рецесия с всичките последици от това", каза Де Кро.

Във връзка с предупреждението от Германия белгийският премиер каза, че "въздействието за германската индустрия ще е огромно, но то ще се пренесе към всички останали европейски страни".

"Много е вероятно Русия да използва газа и енергията като инструмент за изнудване, като оръжие, срещу страните от Европейския съюз", каза финландският премиер Сана Марин. "Така че трябва да си помагаме."

Европейската комисия обяви в петък планове за издаване на 50 милиарда евро (52,7 милиарда долара) облигации на ЕС между юли и декември като част от водещата си програма за икономическо възстановяване на страните членки.

(Използвани са материали на Reuters, AP, DW)