Икономическият растеж в еврозоната се влоши рязко до 16-месечно дъно през юни, според предварителните данни от месечния (юнски) индекс на активността на мениджърите по доставките (Purchasing Managers' Index - PMI), което отразява забавяне на търсенето, съобщи "Стандарт енд Пуърс глоубъл" (S&P Global) - на което се позова "Маркет Уоч" (Market Watch).

Производството се сви за първи път от две години, както и секторът на услугите, най-вече при онези от тях, насочени към крайни потребители, се констатира в доклада, публикуван в четвъртък.

Съставният PMI на S&P Global за еврозоната падна до 51,9 пункта през юни от 54,8 пункта през месец май. Най-новите данни показват, че бизнес активността се засилва за 16-и пореден месец, но темпът на икономически растеж се е забавил.

"С изключение на месеците на локдаун, забавянето през юни беше най-рязкото, регистрирано от проучването от разгара на световната финансова криза през ноември 2008 г.", отбелява Крис Уилямсън, главен икономист в S&P Global Market Intelligence.

Регистрираното забавяне сигнализира за темп на растеж на БВП от само 0,2% в края на второто тримесечие, при 0,6% през първото тримесечие. Най-лошото вероятно обаче предстои през втората половина на годината", прогнозира Уилямсън.

По отношение на цените  - средните цени на стоки и услуги се повишиха рязко през юни, прави извод докладът. Въпреки че темпът на инфлация се понижи, той остана значително по-висок от всичко, наблюдавано преди пандемията през 25-годишната история на проучването.

Компаниите също така намалиха своите бизнес очаквания за крайна продукция през следващата година до най-ниското ниво от октомври 2020 г.

"Както стагнацията при търсенето, така и влошените перспективи имат главен принос за покачващите се разходи за живот, по-строгите финансови условия и притесненията по отношение на енергетиката и веригите за доставки, свързани с войната в Украйна и продължаващите смущения заради пандемията", се казва в доклада.

Индексът на активността на мениджърите по доставките е мярка за това какви са тенденциите в производството и услугите. PMI се основава на месечно проучване на мениджърите на веригата за доставки в 19 индустрии, обхващащо дейността по цялата верига.

Стойността и движенията в PMI и неговите компоненти могат да предоставят полезна представа за вземащите бизнес решения, на пазарните анализатори и инвеститори и е водещ индикатор за цялостната икономическа активност в развитите икономика.