Туристите, посещаващи прочутите пирамиди на Египет, обикновено рядко се отклоняват от утъпканите пътеки. Сега обаче проект, насочен към селата в подножието на паметниците на Древността, насърчава посетителите да погледнат от необичайна перспектива, информира Ройтерс.

Програмата предлага обиколка из зелената ивица селскостопанска земя, гъсто обрасла с палми, която се простира южно от пирамидите в Гиза, между по-слабо известните пирамиди в Сакара и Дашур и западния бряг на Нил.

Посетителите могат да се запозаят с живота на местните общности по проекта за устойчив туризъм, финансиран от ЕС, допълва БТА.

Туристите могат да наминат у някой фермер тук и да изпият чаша чай в полето, да купят ръчно изработени сувенири от жена, която продава стоката си, или да хапнат традиционни ястия за областта, посочва експертът по туризма Хеба Рагаб.

Проектът обхваща селата Сакара, Абу Сир и Дашур, разположени в областта Бадрашин. На местните жители се предлага обучение, което да им помогне да привлекат приходи от туризъм и да защитят поминъка си.

Пандемията от коронавирус сви туристическия поток към Египет до частица от предкризисните равнища. Дейностите по проекта също бяха ограничени, макар посещенията да продължиха да се организират.