Годишната инфлация във Великобритания е скочила до 9 на сто през април на годишна основа, което представлява 40-годишен рекорд, главно заради високите цени на енергията. В края на март годишната инфлация беше 7 на сто, уточнява Националната статистическа служба (ONS) в месечния си доклад, цитиран от световните агенции.

Равнището на инфлацията през април е най-високото от началото на статистиките за този показател през 1989 г. Според някои оценки обаче е възможно това равнище да е било по-високо за последен път около 1982 г.

Скокът дойде на фона на това, че милиони хора видяха безпрецедентно увеличение от £700 на година в разходите си за енергия миналия месец, отбеляза БиБиСи.

"Инфлацията силно е нараснала през април, тласкана от рязкото поскъпване на електричеството и газа" след повишаването на пределните цени, коментира Грант Фицнър, главен икономист в статистическата служба, цитиран от АФП. Той допълни, че през април е продължило и внезапното покачване (на годишна основа) на металите, химическите продукти и суровия петрол, по-високи са били и производствените цени.

Министърът на финансите Риши Сунак изтъкна в комюнике, че страните по света са изправени пред нарастваща инфлация, а във Великобритания увеличението се дължи на цените на енергията, които следват пазарните цени. "Не можем напълно да защитим хората от тези световни предизвикателства, но предоставяме съществена подкрепа, където е възможно, и имаме готовност да направим повече", допълни той.

Все повече критики се отправят към действията на правителството, смятани за недостатъчни предвид кризата с цената на живота, което се определя от много организации като бездействие на правителството, в момент когато милиони британци вече са принудени да ограничават храната и отоплението си.

Независимата организация Citizens Advice отбеляза, че "предупредителните светлини не могат да мигат по-ярко" за правителството, за да предложи повече подкрепа за домакинствата, а благотворителни организации по помощ при дългови затруднения призоваха всеки, на когото му е трудно да си плаща сметките, да потърси навременна помощ.

В понеделник управителят на Банк ъв Ингланд (Bank of England) Андрю Бейли определи ситуацията като "апокалиптична" за продоволствените цени и предупреди, че инфлацията, която се очаква да надхвърли 10 процента в края на годината във Великобритания, може да скочи още повече, ако Украйна не успее да изнася реколтите си.