Годишната инфлацията е еврозоната през април се е ускорила до 7,5 на сто спрямо 7,4 на сто през март, сочи предварителна оценка на европейската статистическа служба Евростат.

Така инфлацията в еврозоната достигна рекордно високо нарастване за шести пореден месец, предизвиквайки допълнителни въпроси как ще реагира Европейската централна банка.

Потребителските цени в САЩ са продължили да се покачват през март, нараствайки с 6,6 на сто на годишна основа и с 0,9 на сто на месечна, сочи индексът за потребителските цени (PCE), публикуван от министерството на търговията. Това е най-високото равнище на годишната инфлация от 40 години и поредно доказателство, че нарастващите цени оказват натиск на бюджета на домакинствата и състоянието на икономиката, отбелязаха световните агенции.

Растящите цени на енергията допринесоха най-много за инфлацията през април, въпреки че бяха малко по-ниски от тези през предходния месец. Цените на енергията се повишиха с 38% през април на годишна база, в сравнение с ръст от 44,4% през март. Следват храните, алкохола и тютюневите изделия (+6,4 на сто след 5 на сто през март), неенергийните промишлени стоки (3,8 на сто спрямо 3,4 на сто) и услугите (3,3 на сто спрямо 2,7 на сто през март).

Годишна инфлация в еврозоната, април 2022 г., в процент

Графика: Eurostat

Сред страните от валутния съюз най-висока се очаква да бъде инфлацията в Естония - цели 19 на сто, а най-ниска - в Малта (4,9 на сто).

Заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гиндос се опита да успокои евродепутатите в четвъртък, заявявайки, че еврозоната е близо до достигане на пикова инфлация. Централната банка обаче смята, че ценовият натиск ще намалява през втората половина на годината, въпреки че се очаква разходите за енергия да поддържат относително висока инфлация.

Каква е ситуацията в САЩ

Миналия месец в САЩ потребителските разходи, които отразяват отчасти постигната висока инфлация, са се увеличили с 1,1 на сто спрямо февруари, а доходите са нараснали с 0,5 на сто след 0,7 на сто през февруари.

И все пак има признаци, че галопиращият темп на инфлацията може би отслабва и вероятно се доближава до пик, поне засега, посочва АП, цитирана от БТА.

С изключение на особено променливите категории на храните и енергията, така наречените основни цени са се увеличили с 5,2 на сто на годишна основа през март. Това е малко под отчетеното през февруари годишно нарастване с 5,3 на сто и първият спад на този показател от февруари 2021 г., преди да започне ускоряването на инфлацията. За един месец (от февруари до март) основните цени са се повишили с 0,3 на сто, колкото и от януари до февруари.

Инфлацията подкопава покупателната способност на американците и кара Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да планира резки покачвания на лихвите през идните месеци.

Според икономисти американците имат около 2,1 трилиона долара повече спестявания, отколкото преди КОВИД-19, като част от тези средства са в сметки на хора с по-ниски доходи.