Президентът на САЩ Джо Байдън днес даде уверения, че инфлацията е най-големият му национален приоритет, в момент когато повишението на цените се отразява на американските домакинства и на рейтинга му, предаде Франс прес.

Той обаче смята, че някои от корените на инфлацията са извън контрола му, цитирайки пандемията от КОВИД-19 и последиците от войната на Русия срещу Украйна.

Байдън съобщи, че Вашингтон обмисля евентуално премахване на митата върху китайски стоки, за да се бори с инфлацията.

Междувременно цените на бензина в САЩ достигнаха нов исторически максимум. Средната цена на галон бензин (3,78 литра) днес беше 4,374 долара, според Асоциацията на автомобилистите (AAA). Предишният рекорд бе на 11 март, малко след руската инвазия в Украйна и началото на санкциите - 4,33 долара за галон.

Миналата година един галон бензин в САЩ се е търгувал средно за 2,967 долара, припомня АФП.

Ще вдигне ли още лихвите Фед

Американската централна банка трябва бързо да вдигне лихвите си до края на годината след първите две повишения през март и в началото на май, за да забави инфлацията. Това заяви президентът на Банката за федерален резерв в Ню Йорк Джон Уилямс, цитиран от Франс прес.

Очаквам Kомитетът по паричната политика да действа бързо, за да върне водещите лихви на по-нормални нива тази година - 2-2,50 на сто, спрямо 0,75-1 на сто в момента, посочи Уилямс на конференция на Бундесбанк (Bundesbank) и Националната асоциация на бизнес икономистите (NABE) в Германия. 

Управлението за федерален резерв (УФР - Фед) вдигна лихвите с четвърт процентен пункт в средата на март и с още половин процентен пункт на 4 май - първото толкова силно затягане от 2000 г. Комитетът по паричната политика смята, че ще бъдат обсъдени и други повишения с половин процентен пункт на следващите две заседания - на 14 и 15 юни и на 26 и 27 юли.