Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) призовава за открит диалог първо по приоритетите и политиките, а след това по персоналния състав на бъдещото правителство, което да ги реализира. Това е записано в позиция на бизнес асоциацията, оповестена дни преди свикването на 46-ото Народно събрание.

"Призоваваме за обединително усилие от всички представени в парламента партии и депутати като напомняме, че и ролята на опозиция е достойна, когато аргументирано критикува, но не минира управлението на страната", заявяват от АИКБ.

Според АИКБ основен приоритет на парламента трябва да е добрата и стабилна бизнес среда и условия за развитие на предприемачеството.

"А подобряването на живота на всеки българин пряко зависи от условията за предприемачество, зависи от функционирането на правова държава, от неприкосновеността на собствеността, от решително ограничаване на корупцията, сивия сектор, кражбите и разхищенията на публични средства, ограничаване на картелите и монополите", категорични са от АИКБ. От организацията допълват, че за тях е важно запазването на добре работещия данъчен модел, продължаване на реформите в образованието, ускоряване на подготовката ни за встъпване в ОИСР, Шенген и Еврозоната.

"Липсва споделена визия за реформи в сектор "енергетика и климат" - за либерализацията на пазара и защита на уязвимите, за прехода от въглеродна към неутрална към климата енергетика и икономика, дати за затваряне на въглищните централи и заместващи мощности плюс пълноценна реализация на работещите във въглищните региони и безвъглеродно развитие на регионите", коментират още от работодателската асоциация. И допълват, че липсва съгласие по основни аспекти на пенсионната система, като актуализацията на пенсиите и връзката им с осигурителния принос.