Като цяло икономиката на България изсветлява. Има положителна тенденция от 2010 г. и досега тази тенденция се потвърждава, но България изостава спрямо страните от ЕС, съобщи професор Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал композитния индекс "Икономика на светло", предаде БТА. Чрез този индекс Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ вече десета година измерва светлата част на българската икономика.

Стефан Петранов посочи, че факторите, които допринасят за изсветляването на икономиката ни, са:

  • подобряващата се нормативна среда,
  • намаляване на административното бреме,
  • като и някои конкретни мерки, свързани със засилване на контрола в данъчните складове при горивата,
  • мерки на Министерството на културата за изсветляването на броя на абонатите на кабелните телевизии.

Сред задържащите фактори за изсветляването на икономиката на България според Стефан Петранов са:

недостатъчните реформи в здравеопазването, защитата на конкуренцията, правосъдието, вътрешния ред и сигурност, неблагоприятното състояние на образованието и мъчителното придвижване на реформите на пазара на труда.

Като допълнителна пречка Петранов посочи поредното административно повишаване на минималната заплата.

Той прогнозира, че ако България продължи със същите темпове да изсветлява икономиката си, до 2023 г. можем да очакваме сивият сектор да се редуцира до 18 процента, но това ще е повече спрямо средното за ЕС, където процентът на сивата икономика е между 12 и 15 процента.

Според него делът на сивия сектор при цигарите в България е между 4,5 и 5 на сто през 2019 г. с тенденция за леко увеличение, а при тютюните за пушене - от порядъка на 50 процента.

Петранов съобщи, че от следващата година АИКБ ще анализира освен композитния индекс "Икономика на светло" и такъв за "Заетост на светло".

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че причината организацията да прави това проучване и последователно да се бори със сивата икономика е защото сивият сектор ощетява фиска.

"Ако неговият размер е около 20 на сто, това значи близо десет милиарда лева по-малко в бюджета, предвид на 40 на сто преразпределение на БВП през бюджета", коментира Велев. Сивият сектор влияе върху корупцията, като те взаимно се подпомагат и ускоряват, а това води до нелоялна конкуренция, допълни той.

АИКБ всяка година връчва наградите "Икономика на светло", но Велев каза, че напоследък организацията е провокирана да предложи и антинагради заради някои решения, като например увеличаването на минималната пенсия с различен процент от останалите, което според Велев разкъсва връзката между осигурителен принос и размера на получаваната пенсия. Други сиви практики са свързани с автобусния транспорт и нелегалните превозвачи, и шофьорските курсове.