70 процента от служителите не искат да се връщат в офиса. Това показват резултатите от ежемесечни анкети на работодателите, съобщи пред БТА националният секретар на КНСБ и експерт по трудово право д-р Тодор Капитанов.

На този етап не е ясно дали отговорите са свързани само с пандемията и със страха от заразяване, или са резултат от новите навици.

По думите на Капитанов хората свикнаха да работят от вкъщи, а мненията на работници и работодатели са, че работата не само не е пострадала, а в много случаи е и с по-добра ефективност. Липсват фактори като разсейване от колеги, посочи експертът.

Работодателите в началото подходиха предпазливо и с недоверие към служителите, смятаха, че те няма да вършат работата в срок и качествено, но още в първия месец след обявяването на извънредното положение някои прецениха, че няма да връщат своите служители в рамките на две години от обявяването на пандемията, защото работата не само че не страда, а е и по-добра, допълни експертът.

Според последното проучване на Eurofound процентът на работещите от вкъщи в България вече е нараснал до 30 на сто, а през 2017 година е бил 3-5 на сто. Пандемията ускори процесите, които се наблюдават от 10 години, каза Капитанов.

Завръщането в офиса ще има физиологични и психологически отражения. Хората отново ще трябва да пренареждат ежедневието си, да влизат в друг режим на работа с колегите. "Човек е много трудно да се научи на нещо, но е още по-трудно да се отучи от нещо", обобщи експертът на КНСБ.