Това каза председателят на Българската минно-геоложка камара (БМГК) Николай Вълканов по време на тържественото честване на Деня на миньора в столичния хотел "Балкан".

Членът на БМГК Цоло Вутов, който представи доклад за състоянието на бранша, съобщи, че към април 2017 г. действащи са общо 523 концесии за добив на полезни изкопаеми. Държавата е дала и 128 разрешения за проучване или добив.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков изтъкна признанието си към работещите в индустрията и отбеляза, че средната годишна заплата в бранша е 16 527 лв. Той добави, че трудовите злополуки в сектора намаляват.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков заяви, че през изминалата година са добити над 31 мил. тона въглища, повече от 33 мил. тона метални полезни изкопаеми и близо 10 мил. тона индустриални минерали. По думите му производството в бранша е близо 2,5 пъти по-ефективно и по-производително от средното в индустрията. Приходите от концесиите са се повишили двойно, което е допълнителен знак за стабилността и развитието на сектора.

Той отбеляза, че продължаването на работата на топлоелектрическите централи, които произвеждат над 40 на сто от електроенергията, е без алтернатива.

В доклада за състоянието на минерално-суровинния отрасъл през 2016 г. е посочено, че общият добив на полезни изкопаеми у нас през 2016 г. е 97,68 млн. тона, което е с 13,1 на сто по-малко (или с 14,77 на сто) спрямо преходната година. Понижение в добива се наблюдава при всички подотрасли. За 2016 г. около 200 млн. лева е увеличението на приходите от добивната дейност.