Луфтханза има първа думата при продажбата на активите на Еър Берлин

Първият официален кръг от преговорите за продажбата на изпадналия в несъстоятелност германски авиопревозвач Еър Берлин (Air Berlin) ще бъде проведен днес с най-големия й местен конкурент Луфтханза (Lufthansa), а след това ще се включат други потенциални кандидати, съобщи представител на синдикатите, цитиран от Ройтерс.

Само Луфтханза ще участва първоначално в преговорите. Доколкото знам другите заинтересовани ще бъдат поканени за разговори след това и тогава ще бъде съставен цялостен пакет, каза вицепрезидентката на Луфтханза Кристине Беле, която представлява синдиката фер.ди (ver.di) в надзорния съвет на компанията.

Тя уточни, че преговорите ще започнат днес, но се очаква да продължат и през уикенда. Германският в. "Зюддойче" писа вчера, че Луфтханза може да придобие 90 от 140-те самолета на фалиралата Еър Берлин и австрийското й подразделение Ники (Niki).

Еър Берлин, втората по големина германска авиокомпания, започна тази седмица процедура по обявяване на фалит, след като основният й акционер Етихад (Etihad) от Обединените арабски емирства (ОАЕ), спря финансирането й.