Това съобщава електронното издание на гръцкия в. "Катимерини", позовавайки се на проучване на университета в Бристол, предаде БТА.

Изнасянето на гръцките фирми към България започва няколко години преди кризата през 2008 г. и достига своя пик след влизането на Гърция в спасителните програми. През 90-те години на миналия век навлизането на гръцки банки и строителни компании на българския пазар представлява експанзия и инвестиции в растяща икономика. Днес на изнасянето на местни фирми през северната граница на страната се гледа като на "икономически отлив", посочва изданието.

Много от компаниите, отворени от гърци в България, са създадени с цел да се избегнат данъците в Гърция, а не само да се облагодетелстват от по-ниския корпоративен данък в съседната държава. Например превозно средство, което е регистрирано на компания в София, може да се движи в Гърция без да плаща пътен данък.

Според проучването на университета в Бристол гръцките фирми в България са достигнали 14 хиляди от хиляда през 2006 г. В действителност само около една четвърт от тях развиват дейност. 67 на сто от гръцките бизнесмени, които работят в България, казват, че главната причина, поради която са се преместили, е за да може бизнесът им да оцелее. "Аз затворих семейния ни бизнес, който беше продажба на гуми в Солун. През 2012 г. започнах да развивам търговска дейност в Петрич", казва гръцки бизнесмен.

Друг добавя, че в последните години са прокарани над 800 закона, свързани с данъчното облагане. "Държавата нито подкрепя, нито защитава бизнеса", отбелязва той.