Според него девалвацията ще надмине и "черната сряда“ от септември 1992 година, когато самият той натрупа състояние, залагайки срещу паунда.

Пред вестник "Гардиън“ Сорос предрече, че паундът може да загуби над 20 на сто от стойността си, което ще има незабавен и драматичен ефект върху финансовите пазари, цените и работните места.

През 1992 г. фондът на Сорос "Куантум" осъществи значителни печалби, като заложи, че лирата е надценена спрямо германската марка. Тогавашният премиер Джон Мейджър се принуди да излезе от Европейския валутен механизъм, припомня Ройтерс.

В статия за "Гардиън" Сорос заявява, че в случай на Брекзит лирата ще загуби от 15 до 20 на сто от стойността си, като може да стигне равнище под 1,15 долара от сегашното - 1,46 долара. Това ще има и незабавен съкрушителен ефект върху финансовите пазари, инвестициите, цените и работните места, предупреждава 85-годишният финансист, класиран от сп. "Форбс" като 23-ти по богатство в света.

Спекулантите ще се радват да използват ситуацията, за да натрупат печалби, добави милиардерът, предупреждавайки, че на днешните финансови пазари има "много по-големи и влиятелни" спекуланти.

"Брекзитът ще направи някои хора много богати - но повечето гласоподаватели ще станат значително по-бедни", подчерта Сорос.