Това заяви днес в Летница президентът Росен Плевнелиев при откриването на новата производствена база на компания за преработка и консервиране на плодове, цитиран от БТА. Според него когато се каже "храни от България", това е символ на високо качество и на високо търсене.

"Заедно с нашите немски партньори, сигурен съм, ние ще отворим и тези пазари в по-дългосрочен аспект. Виждам голямата перспектива", похвали немските инвеститори Плавнелиев.

С новата мощност хладилникът се очаква да достигне годишно производство 6-7 хиляди тона и да се разкрият 400 нови работни места. Партньори в компанията са българи и германска фирма, на които президентът днес благодари, че са създали модерна инсталация в самото сърце на България и че увеличават заетостта, особено в пиковите месеци за обработка на продуктите.

"Особено се радвам, когато нови фабрики се случват в България. Гордея се, когато нови технологии и машини намират своята реализация тук, в родината. Изпитвам чувство на особена гордост, когато инвестициите в тези технологии на световно ниво идват от Германия, една държава, с която и лично аз, и българският народ имаме своята специална връзка.", каза Плевнелиев

Президентът изказа думи на благодарност към германските инвеститори - "нашите приятели - те отварят един нов хоризонт, заедно с тях сме много по-силни", и към българските партньори, които от една малка манифактура през 90-те години днес вече са създали модерна фабрика с амбицията в следващите години тя да се превърне в един от петте най-големи индустриални производители на замразени продукти в България.

На откриването на новата производствена база присъстваха още посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман и почетният генерален консул на България в Германия проф. д-р Герд-Винанд Имайер.