Това обяви по време на конференцията „Икономическо развитие на Северозапада. Неразкритият потенциал" в Монтана днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Парите ще са за подобряване на градска среда, градски транспорт, образователна, социална и културна инфраструктура.

Павлова обясни, че тази стойност включва и ресурса, който е заделен за енергийна ефективност на сгради в по-малките общини от региона.

Проектите, които ще бъдат финансирани с тези средства, са избрани от общините и са включени в изготвените от тях интегрирани планове за градско възстановяване и развитие.

Това е минималният ресурс, защото с допълващо финансиране от около 70 млн. лв., ще бъдат продължени инвестициите в пътища, здравеопазване в социална и културна инфраструктура и то само по линия на тази програма, допълни тя. Ако добавим останалите инвестиции от ЕС, тази сума става сериозна, а възможността за инвестиции - значителна, коментира министърът.

Според Павлова, в Северозападна България са избрани 13 общини от градски тип, които да бъдат бенефициенти и в които ще се инвестират средствата по оперативна програма „Региони в растеж", като естествено продължение на програмата за „Регионално развитие".

В новия програмен период общините са двигателите и те имат възможност сами да изберат и одобрят своите проекти, защото общината, общинският съвет и кмета, заедно с гражданите и бизнеса, най-добре знаят от каква инфраструктура има нужда дадено населено място, допълни тя. Вярваме, че този подход е по-добър, подчерта Павлова.

Общините като междинни звена могат да изберат проектите и да определят инвестицията, като е задължително чрез интегрирания план за градско развитие проектите да са предефинирани и добре съчетани, което включва подземна и наземна инфраструктура, както и довеждаща до бизнес зони инфраструктура, така че всичко да има смисъл, а не да са финансирани на парче проекти, заключи министърът.

Павлова информира, че в програмния период 2014-2020 г. се финансират конкретни реформи, които имат смисъл, и затова програмата ще подкрепя Министерството на образованието и науката, като ще осигури инвестиции за всички професионални гимназии, тъй като дуалното образование е много важно, защото така ще се подготвят необходимите за бизнеса кадри.