Това обяви изпълнителният директор на Съюз "Произведено в България" Пламен Грозданов пред БНР. Той предупреди, че се задава нов случай "КТБ", но в търговията.

"От шест месеца и още една търговска верига започна да забавя плащанията си към българските доставчици. Това тревожи много нашите членове. Това са големи вериги, които действат на нашия пазар. Представете си какво би станало за едно средно предприятие, на което се дължат 500 или 600 хиляди лева, от които 200 000 просрочени", каза Грозданов.

Според него картината настина е ужасяваща. Затова организацията му обръща внимание на обществеността, медиите и правителството.

Само за 6 доставчици за определена дата дължат 1,5 милиона лева, от които 500 000 просрочени. Много от доставчиците са завели изпълнителни дела.

Плащанията се бавят от три до шест месеца и става дума за 100 - 150 фирми от млечния сектор, месопреработката, хлебопроизводството, производство на сладка, козметиката, а това продължава от две години, каза на пресконференция днес Лукан Луканов, председател на Изпълнителното бюро на Управителния Съвет на Съюз "Произведено в България".