На холдинга и дъщерните му дружества, които също са обект на разследването, днес са били изпратени възраженията на Еврокомисията срещу пазарните им практики, съобщи БНР.

ЕК има опасения, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са отказвали на конкурентите си достъп до газопреносната мрежа и до съоръжението за съхранение на газ, и че са резервирали капацитет, който не им е необходим по газопровода за внос.

Трябва да премахнем препятствията, за да могат гражданите и бизнесът в ЕС да се ползват от по-конкурентни цени на енергията и сигурност на доставките, каза еврокомисарят за конкуренция Маргрете Вестаге.

За да се конкурират на българките пазари на доставка на газ, предприятията се нуждаят от достъп до газовата инфраструктура на БЕХ, заявява Вестаге.

Комисията трябва да се увери, че се предоставя равноправен достъп, добавя тя.

Ако подозренията за нарушаване на антитръстовите правила се потвърдят, може да последва сериозна финансова санкция. Ако докаже нарушение, Европейската комисия може да забрани съответните пазарни практики и да наложи глоба в размер до 10 на сто от годишния оборот на дружеството.

Разследването на дейността на БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" се води от юли 2013-а.

Оттук-нататък засегнатите дружества ще могат да проверят документите в преписката по разследването, да отговорят писмено, както и да поискат устно изслушване, за да представят коментарите си по делото пред представители на националните органи по конкуренция и Еврокомисията. Тя ще се произнесе окончателно, след като те упражнят правото си на защита.

Изпращането на изложение на възраженията не предрешава изхода от разследването.

БЕХ обеща да се запознае със съдържанието на Изложението на възражения и ще предприеме всички възможни, към настоящия момент, действия за изготвяне на мотивиран отговор по отношение на притесненията на Европейската комисия, в срока предвиден за това.

Европейската комисия разследва БЕХ и за евентуални териториални ограничения, които холдингът налага в договорите за доставка на електроенергия.