В Берлин в рамките на официална церемония с участието на канцлера Олаф Шолц беше даден ход на мащабен проект с индустриален и жилищен характер, наречен "Площад Сименсщат" (Siemensstadt Square), предаде ДПА, на която се позова БТА.

Новият квартал, разположен върху 76 хектара в бившата промишлена площадка на "Сименс" (Siemens) в западното берлинско предградие Шпандау, трябва да бъде построен до 2025 г.

Компанията е основана в Берлин, а комплексът все още носи названието "Градът на Сименс" (Siemensstadt).

След Втората световна война фирмата мести централата и производството си в Мюнхен.

"Градското пространство не трябва да бъде просто спалня, място за работа или за пазаруване, а нещо повече", заяви канцлерът Шолц по време на откриващата церемония. Концепцията, обединяваща всичко това, означава, че "Сименсщат" ще бъде място, където бъдещето ще се случва, допълни той.

"Изграждаме нов град на бъдещето на мястото на съществуващ квартал", уточни главният изпълнителен директор на "Сименс" Роланд Буш.

Плановете предвиждат той да бъде обитаван от около 35 000 души. За целта ще бъдат построено апартаменти, основно училище и две детски градини. До края на 2029 г. пък "Дойче бан" ще възобнови жп линията до "Сименсщат", която не работи вече десетилетия.

В проекта ще бъдат инвестирани около 4,5 милиарда евро, като 750 милиона от тях ще дойдат пряко от "Сименс".