Коментари - Вносът на работна ръка за туризма е безалтернативно решение за България | Бизнес.dir.bg
назад

Вносът на работна ръка за туризма е безалтернативно решение за България

Д-р Полина Карастоянова, Изпълнителен директор на Национален борд по туризъм, в "Какво могат парите"

Обратно в новината
| Автор : Наталия Тодорова

Коментари - Вносът на работна ръка за туризма е безалтернативно решение за България | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Услаждат ли ви се бананите? Ето ви глобализация, ето ви регулиране на цените на пазарен принцип! Пазарът на труда изисква по-високи цени, за да отговори на търсенето, само че бизнесът, вместо да го повиши цените, на които иска да си купува труд - внася работници от чужбина. Демокрация и капитализъм, да не кажете, че не е спазен пазарният принцип!

В България има Милион дето нито работят нито учат. Кадри има - явно проблема е друг. Демек каквито и кадри да внесете - проблема ще си остане!

За съжаление законите за бизнеса и неговата благоприятна среда зависят от статуквото - ГЕРБ и ДПС !!! В момента те са само на вълна - ЕВРОАТЛАНТИЗЪМ !!! Да но България не е ЕВРОАТЛАНТИЯ !!!

Донякъде си прав... Проблема не е в липсата на работна ръка. Но така е във всички браншове. Ако се предложи адекватно заплащане, ще се намерят и адекватни хора. Те сега работят в Гърция, в Испания... Не защото много им се иска, а защото изкарват пари. Но... Тоя дето нито е работил, нито е учил, какво обслужване ще ти предложи? Отишъл си, дал си половин торба пари на някой хотел... цените на БГ хотелите изобщо не са ниски... и според теб какво обслужване ще получиш от някой неучил и неработил, който най-вероятно няма и желание да работи?

Има законна минимална заплата, която осигурява трудно оцеляване. Е, работника от Бангладеш къде ще спи и как ще се изхрани?

А като е и сезонен, се предполага да спести нещо, да си го носи в Бангладеш

На хейтърите тук - ами създайте си собствен бизнес и плащайте по 5-10.000 лева заплата! Кой ви пречи?! Знаете ли какво е да наемаш хора, които ги мързи да работят и през цялото време мрънкат? Докато в Бангладеш, Виетнам, Лаос, Шри Ланка хората работят по 12-13 часа на ден за по 100-200 долара месечни заплати...

Ха ха, айде бе, бизнес ще създавам, като точно работници липсват, а меринджеи и бизнесмени с лопата да ги ринеш. Като ти е много трудно да намериш персонал, понеже не искаш да плащаш примамливи заплати - стани един работник и взимай минимална заплата, че да облекчиш бизнеса, кой ти пречи?!

чорбаджия- най - големия душманин за населението.Цели райони се обезлюдиха, и/или им се смени етническия състав заради тия нечовеци. Кафявите в катуна, кривоглавите по родопите, сега и разни австралопитеци да бозаят от данъците ни.

Не напразно Хемингуей минавайки през България пише - ,,Интелегенция в България означава образовани хора,погълнали достатъчно знания, за да продават кръвта и потта на честния си и трудолюбив народ на чужди господари,,

То в западна Европа има недостиг на персонал масово тези тук са тръгнали и те да набират евтина работна ръка от Бангладеш и подобни държави.

Е как ще си купят бентлита , ако дават нормални заплати

+

Първото нещо впредизборните им обещания е увеличение на доходите, ръст на работната заплата и обещават, че аха аха след 2-3 години ще имаме работни заплати на средно европейско ниво. След изборите- провеждат политика на неограничен внос на бачкатори от третия свят за да се задържат заплатите ниски - около 30% от европейските. Да оставим на ръка че на тия от Индия и Бангладеш не им се работи - това си е чист вид миграция. Да ги хранем после и тях с родите им от 100 "човека".

Ама има банани ...

Няма алтернатива да направите нормални заплати и условия, нали?

В краен случай - като се изчерпят другите начини.

Имаме най жалкия бизнес в световен мащаб ,държаха изкуствено ниски заплати гпдони натед,кадърните кадри в дадени сфери напуснаха страната ,почнаха да наемат всякви бездарници ,ся вдигнаха и заплатите ,ама няма кой да бачка ,за тва търсят чужденци от 3тия свят да им работи

Новината на Деня за Въвеждането на Визов Режим от страна на България към САЩ считано от 01.07.2024 е изключително любопитна. Това ще рече че американските военни намиращи се на територията на България също ще трябва да подават заявления към Външно Министерство за издаване на временни Визи. Ако някой от пребиваващите американци пропусне да подаде Заявление за издаване на Виза, то той веднага ще бъде обявяван за Персона Нон Грата и ще трябва Незабавно да напусне пределите на България. Втората водеща новина за деня също е изключително интересна - Решението на голяма част от Държавите от Централна и Источна Европа членуващи в НАТО за колективно напускане на този съюз на Войната на 03.07.2024 и Сформиране на Европейска Зона на Мира от Неутрални Държави които да сформират Ядрото на новата Мирна и Просперираща Европа. Колективното напускане на НАТО е определено да се осъществи на 03.07.2024 под председателството на Унгария. Държавите които са заявили че ще напуснат НАТО на 03.07.2024 са Унгария, България, Словакия, Румъния, Словения,както и други държави нежелаещи да водят Война.

Стига си представял мечтите си като факти. Нищо от горното не се е случило и няма да се случи.

По-скоро да се случи!

Има криво разбран капитализъм - в Гърция семеен бизнес (на морето) значи: в хотела или ресторанта, бащата се занимава със сметките,доставките,резервациите,майката готви,пере,дъщерята и синовете чистят,сервират,подръжка и т.н..... В българия семеен бизнес (на морето): всички от фамилията са шефчета, никой от тях не работи, и всички вкупом тормозят персонала, който се е подлъгал да се цани при тях на работа.

100+

През 2005-9, преди да се спука балона на имотите и преди кризата, мой познат тръгна да прани туризъм и да продава къщи изизоставените еленски махали. ВЯРНО ИМАШЕ АНГЛИЧАНИ, КОИТО СЕ ИЗЛЪГАХА ДА ОТИДАТ там, но принципно идеята му пропадна

цяло министерство имат другаде са 10 човека агенция и върви туризъма тук всичко е часно за кво им министерство, а данаци? смъкнаха ддс за кръчмите те дигнаха цени и намалиха грамажа никога в булгаристан на туризъм!

Вместо да се чудят от къде да внасят "патладжани", готови да им работят за стотинки, защо не пробват да дават нормални заплати? А и какъв имидж ще създадеме на родния туризъм ако половината персонал е от Бангладеш?!?

Тия вече се изживяват на някаква каста, която може да налага правила. Какъвто ви е персонала, такъв ви е туризма.

Тимаджиите превърнаха бившата Дружба в някъв грандомаснки проект, който е абсолютно кичозен и инищожиха ландшафта и малките заливчета и се опитват да го превърнат в нещо което е някъв кич, който да прилича на Италия....изсякоха дърветта и направиха охгормни паркинги вместо градинки и зеленина....Имаше чар и в малките семейни ресторантчета които създаваха атмосферата на курорта, а сега ги няма, убиха чара .... и изглежда като повехнал комплекс с кичозни посторики... а е прекрасен курорт все още е по добро място от гурция, но не заради тимаджиите, а въпреки тимаджиите

Това го слушам от години , ама нещо не виждам насам да маршируват тълпи от чужда работна ръка

аз не мога да разбера нещо, в България нямало работна ръка, в Европа също нямало работна ръка, а къде са тогава хората които могат да работят?

Хора има, но да се работи е уморително, пък и плащат малко. Затова хората предпочитат да правят пари в някой офис, даже и да са малко пари. ---------- От дефицит на стоки ни спасява сериозната автоматизация в съвременните производства и разбира се Китай.

Интересно какво качество на услугата ще предложат разни узбеки , индийци и други , дошли за минимални пари ? Никой не знае Български ???

Какво качество предлагат българите работещи за минимална заплата, въпреки, че уж говорят български?

Спирате всякакъв вид помощи на циганите, дресирате ги ра работят. Те са си индийци, с един куршум- два заека.

сменете си некъдърницте които ви управляват бизнесите....Жени в висще образование и с по няколко езика ви чистеха толаетните и вие ги уволнихте за да си назначите жени от махалата за да може да ги експлоатирате като животни, и да ги разкарате накрая на сезонна, обаче не ви се получи, оказа се че от махалата не винаги могат да свършат работата толкова добре . По принцип курортите ни спокоино щяха да бъдат работеща дестинация поне 9 месеца в годината дори и морските ако знаехте как да управлявате бизнес и ако знаехете какво е ценното, а вие заложихте на снобски кич, изсякохте уникалните ни дървета за да сложите плами в сакции, и превърнахте рая в пустиня за да прилича на Гурция и испания и си помислихте че така ще има клиенти... А то клиентите които ходят по гърция си говорят разни нещеа но те не са осъзнати хора, и нищо от тов акоето казват че харесват в Гърция не е на базата на мисъл,а е на базата на внушения и комплекси. Маркетиноговия ви подход е не да правите кичове а да съхранит еуникалностат на прирордата ни и уникалността на комплексите, но да ги подържате добре, и да разкарате всички не нужни зауствания на разни гъзари, като гледам как Морската градина текат нно стоп води към морето и от токова образовани градоначлници се оказа е няма нито един с необходимите умения да спре тези течове

О,я по-добре кажи на жена си да ти закърпи скъсаните гащи, тръгнал акъл да дава. Може да решава който има пари, бе, като нямаш пари кво ще решиш ти, бе? Недей зна много, щото на обявите за работа може и никой да няма отсреща за теб, може и разправия с охраната да си отвориш, отворко

Абе то проблема е че раздадоха парите на селяндури, като вас, раздадоха ги и разни социаопати, биячи решиха че бизнеса е да набиеш някой и да му откраднеш нещо коетовече си разработил, бизнеса в България последните 35 години е някаква антиматерия, която засмука нещо което би се оценявало на трилион, и произведи няколко семйства милиардери от трилиона те произвеждат милиони и притежават 100ци трилиони останалото го пропиляха и се гордеят, че са бизнесмени... Жвиви ли са Генералите които ви дадоха хляба, който милиони трудолюбиви и качествени хора са го изкарвали без вас в продължение на 1000тия

Аз пак да попитам селянина Бизнесмен, Генералите които ви раздадоха парите живи ли са? И какво стана с онова Варненско заведение, където Генералите поделиха България на бъдещите бизнесмени

Не се знае... Еват мйка ти-това се знае !!!

притежават 100ци трилиони останалото го пропиляха = притежават 100ци милиони останалото го пропиляха

Напротив-не е "без алтернативно" Алтернативата е да почнат да се плащат нормални заплати.Не може работодателя хотелиер в 5 звезден хотел,който взима за една нощувка в една стая 700-800 лева за една вечер при пълен капацитет на хотел 300 стаи т.е към 200 хиляди на ден или около 5 милиона на месец чиста печалба да плаща на работниците средно 1900 лева и да ги кара да работят 12 часови смени понеже "нямаме персонал". Разходите им за заплати са смешен процент спрямо печалбата. Спокойно могат да плащат минимално 5 хиляди на месец без това да им се отрази финансово. Говоря за заплати на най-ниското ниво. Това е алтернативата,за която обаче се мълчи защото не е изгодна на робовла

Безалтернативно ?!! Алтернативата е сносни заплати. Ама на каката и сие не им стига акъла да помислят за тази алтернатива.

За пръв път при посещението ми май месец на голям български 5 звезден комплекс, имах чувството, че някак не съм в България, защото с персонала си говорихме или на английски или на руски (почти всички бяха от Узбекистан). До какво ще доведе това няма защо да гадаем. Има страни, от които можем да видим какъв е резултата. Но не храня надежда, че ако не ни хареса нещо ще се напънем да променим.

Аз ако искам да ме обслужват индийци или пакистанци, ще отида в Индия или Пакистан на курорт...

Ами не, има алтернатива: да се забрани вноса на чуждестранна работна ръка. Така тия бизнеси или ще вдигнат достатъчно заплатите, че да привлекат местни (българи, турци, роми) или ще фалират. И честно казано ако не могат да функционират без да си внасят роби, по-добре да фалират.

Депутат, софра, запой. Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет. Кмет, корупция, разцвет. Безпорядък, рев, искри. Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони. Обир, банка, далавера. Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа. Шок, пародия, държава. Изход, бягство, терминал. Народ, история, финал...

Туризмът е най-порочния отрасъл на икономиката, защото - кадрите в него получават ниски заплати - кадрите в него получават заплати няколко месеца в годината, няма и половин - стимулират престъпността - проституция, забранени субстанции - стимулира криминално поведение - паразитира върху природните особености, които както са за всички от един момент стават собственост на туристическия бизнес. Забраниха ви достъпа до морето, на път са и да регламентират достъпа ви до планината Туризъм не трябва да има изобщо, следва да се развива индустрия, където заплатите са добри и се получават целогодишно

това ли можа да измисли докторката? къде са правилата на пазара - търсене и предлагане? много повърхностно решение. А да помислим как да върнем българите от чужбина заминали заради мизерно заплащане и мият чинии в гърция и испания?

ще получите от тази внесена работна ръка? А ако трябва сериозно да ги обучавате, за да вдигнете качеството, къде ще ви излезе сметката? По-добре наслагайте фотоволтаици по морето и по планините :)

докато ги научат да не крадат ще минат поне едно 20 години бой и стрижене...

това в западна европа няма как да стане. Държавата не бива да допуска внос на евтина работна ръка. инак след 15 години тук няма да е българия а индия. иначе капиталистите са ясни - искат да печелят много, да плащат малко и на врата да чакат желаещи за работа. Да повушат заплатите и да върнат българите от чужбина, които прогониха с ниски заплати.

Как няма как да стане? Вие били ли сте в Западна Европа? Всеки втори бизнес си наема мигранти или директно си внася работна ръка с работни визи. Затова много са заприличали на третия свят. Идващите нелегално мигранти са само част от картинката. Истината е, че капиталистическият начин на живот няма как да съществува без висока раждаемост. То никой строй няма да оцелее. Мързелът и комфортният начин на живот унищожават европейците.

Там където няма работници заплащането е малко и условията за работа неблагоприятни. Затова търсят маймуни от Индия. Плащаш с фъстъци и получаваш маймуни.

Маймуните са в България - чалги, кючеци, пошлост, мръсотия, мизерия.

Искат да ни вземат хляба! Живи ли ще ги оставим?