Вече над 25 години Dir.bg е медията, която представя по най-вдъхновяващия и красноречив начин, но и с креативен почерк онези, които създават, проправят брод и изграждат картата на бъдещето в обществения ни живот, политиката, бизнеса, изкуството, науката, иновациите - онези мъже и жени, чиито опит и път са не просто стимул, но и трансформират света ни, отваряйки прозорец към различното, революционното дори.

Сега дръзваме да създадем капсула на времето с поредицата ни "Истории от бъдещето", в която повече от 20 изключителни мъже и жени ще разкрият пред Dir.bg личния, професионалния си, творчески път.

Истории, които прозират в бъдещето и така променят настоящето с всяко свое действие. Прекрачете с нас в пътешествието, което разкрива смисъл, дава надежда и ражда бъдеще.

В поредната история ви разказваме за българина, който промени представата за въпроса "Кое е първо: яйцето или кокошката?" - инж. Емил Велков. Той създаде уникален биопрепарат от ново поколение - постбиотикът "Bibiotic". И така - кое е първо: причината или следствието? Началото или краят? Кое е по-важно: бактерията или метаболитите ѝ?

***

Връщаме инж. Емил Велков в миналото, за да стигнем и до бъдещето. Какви са най-важните уроци от детството му и как всъщност се насочва към иновативните технологии. Като ученик, много обича математиката. Бидейки точна наука, тя обяснява логически всичко, което го вълнува.

"Така се научих да си обяснявам всичко логически. А в основата на иновациите лежи логиката. Защото, когато логически си обясняваш процесите, по-лесно можеш да откриеш причините за недостатъците им и съответно да намериш решение за отстраняването им. И така, за разрешаването на различни технологични проблеми, логично се появяваха и иновативни технологии", казва инж. Велков.

Мечтае да изобрети нещо уникално от дете. Нещо, което да предпази хората от болести и да ги направи по-здрави и дълго живеещи.

"Винаги съм смятал, че здравето е най-ценното нещо в живота на човека. Смятам, че до голяма степен мечтата ми се осъществи с появяването на иновативния ни продукт "Bibiotic" - биопродуктът на Бъдещето...

Всичко започва преди повече от 30 години. През 90-те години семейството на инж. Велков има малка мандра.

"Производството на млечни продукти е биотехнологичен процес, в който с помощта на различни млечнокисели бактерии се произвеждат различните млечни продукти. Процесът е колкото предсказуем, толкова и капризен. Капризен, защото бактериите, точно като хората, са много капризни. Ако нещо не им харесва, спират да работят и съответния млечен продукт не се получава с желаното качество. И това е истинското предизвикателство. Да се научиш да създаваш на съответните бактерии подходящи условия за развитието им, да ги разбираш, да ги чувстваш, ако щете, дори да комуникираш с тях. И се влюбих в технологиите за преработка на мляко. И в тези невидими с просто око живи същества, от които не само в млекопреработването, но и в природата зависи почти всичко", споделя иноваторът.

Снимка: Радина Гaнчева за Dir.bg

С късмет, смелост и амбиция създава биопредприятието AUTOBIOTIC.

"Най-вече амбиция. Лента не сме рязали, защото изграждахме биопредприятието поетапно, а и не съм фен на символизма. Но не това е най-важното. По-важното е да се построи и заработи правилно, отчитайки всички специфични биотехнологични аспекти и нюанси. Денят не помня, но предприятието заработи някъде през есента на 2012 г."

Ролята на биопредприятията в България през последното десетилетие е многоаспектна и изключително важна, казва още инж. Велков. Произвежданите от тях продукти, не само подобряват качеството на живот и здравето на хората, но и активно подпомагат за опазването на околната среда. Както в България, така и в световен мащаб, производството на органични продукти, които са без синтетични химикали и ГМО, като натурални лекарства и добавки, органична козметика, биопестициди, биоторове, биоматериали, биоенергия и пр. са от съществено значение за преодоляване на негативните последици на нашето съвремие, казва още инж. Велков.

"Инвестициите в научни изследвания и нови биотехнологии ще продължат да бъдат ключови за бъдещото развитие, както на този сектор, така и на икономиката, като цяло".

Предприятието AUTOBIOTIC заема достойно място в глобален аспект, като създава уникални продукти, без аналог. Един от тях е именно ПОСТБИОТИК "BIBIOTIC", който излезе на пазара миналата година, след 5 години разработване.

През 2015 г. компанията решава да разшири дейността си с производство на пробиотици за животни. За целта са създадени три различни многовидови пробиотика с помощта на професионален екип от ветеринарни научни сътрудници, които да проведат клинични изпитания за ефективността им, върху здравето и прираста на различни животни, като прасенца, прасета, пилета, кокошки, зайци, агнета, телета.

"След година и половина клинични изпитвания, резултатите за ефективност показаха, че пробиотиците не оказват никакво влияние на животните. Защо? Защото животните са еволюирали така, че никакви чужди бактерии "отвън", да не могат да просъществуват "вътре" в организма им. Иначе просто нямаше да ги има. Например, всички знаем в какви условия живеят прасетата и че ядат и развалена и замърсена храна, която е пълна с всякакви вредни и прочие микроорганизми. А кокошките, които кълват всичко попаднало им? Но не се разболяват и не получават разстройство. И са живи и здрави. Следователно, всички "чужди" за тях бактерии не се развиват в организма им. В организма им се развиват само и единствено, собствените им бактерии. А след като чуждите за тях бактерии не могат да се развиват в организма им, то и съдържащи се в пробиотиците бактерии, които също са чужди за тях, не могат да се развиват. Логично, нали?", разказва инж. Велков.

При хората, нещата са идентични.

"Ние също сме еволюирали така, че никакви чужди бактерии "отвън", да не могат да просъществуват "вътре" в организма ни. Иначе щяхме да сме постоянно болни. В организма ни, също се развиват само и единствено, собствените ни бактерии. И тук изводът е същият. Чуждите микроорганизми, включително и пробиотичните бактерии съдържащи се в пробиотиците, не могат да се развиват в организма ни. Следователно, ефекта от пробиотика върху здравето ще бъде минимален, или въобще няма да го има. И логично се отказахме от производството на пробиотици"

Но ако не пробиотици, тогава какво? Така инж. Велков си задава въпроса:

"А какво целим с приемама на пробиотици?". Отговорът се оказва колкото сложен, толкова и прост.

"Приемайки пробиотик, пробиотичните бактерии съдържащи се в него, попадайки в червата ни, трябва да разградят неразградените от нашите ензими хранителни вещества, превръщайки ги в други вещества, наречени метаболити. Те имат собствени ензими за това. С едни от тези метаболити те се "хранят", с други - "комуникират" помежду си, с трети - "защитават" популацията си от другите чревни бактерии. А останалите предоставят на нас, като отплата за предоставените им подслон, храна и топлина. И това е основната им функция. Да произвеждат метаболити. Но при условие, че ще се развиват в организма ни. И именно тези метаболити, а не самите бактерии, пренасят ползи за организма. Метаболитите са различни изключително ценни биологично активни вещества, без които не можем да съществуваме, както без вода, храна, въздух и гравитация. А при положение, че пробиотичните бактерии не се развиват в организма ни, то и произведените от тях метаболити ще бъдат малко и недостатъчни, за оказване на съществено влияние за благосъстоянието ни".

Снимка: Радина Гaнчева за Dir.bg

Така, отново по пътя на логиката, се заражда идеята да предоставим на организма директно метаболитите на пробиотичните бактерии и то в достатъчно количество.

"Само че произведени извън организма, в специални биореакторни установки и създадени им отлични условия, в които бактериите да могат да се развиват. Освен метаболитите обаче, се зароди и идеята, заедно с тях, да предостявим на организма и инактивираните, т.е. умишлено умъртвени пробиотични клетки на бактериалните щамове. Защо инактивирани? Защото като живи, пробиотичните бактерии няма да допринесат ползи за организма, тъй като не могат да се развиват в него. Но инактивирани, те ще предоставят на организма клетъчните си биопродукти, които съдържат много различни ценни биологично активни вещества, като микро РНК, ензими, биосурфактанти, тейхоеви киселини, пептидогликани, полизахариди и пр., които също оказват съществена полза за здравето".

Така се появява концепцията за разработване и производство на постбиотикът "Bibiotic".

Постбиотикът "Bibiotic" е най-новото поколение биопрепарат в семейството на биотиците. Идва, за да замени пробиотиците, пребиотиците и симбиотиците, защото е лишен от недостатъците им.

"Bibiotic" e продукт за преодоляване и предотвратяване на много проблеми, като настинка, грип и други вирусни инфекции, храносмилателни, гастроентерологични, дерматологични и имунологични проблеми, както и нежелателните прояви при антибиотично лечение. Той е 100% натурален и естествено създаден препарат. В него няма консерванти и синтетични вещества. Създаден е без използване на генно модифицирани организми. Освен това е концентриран продукт, което в пъти подобрява ефективността му. Той е в течна, а не суха форма, за по-правилното му разпределение по повърхностите на организма и по-лесното му усвояване. Всички съставки на постбиотика "Bibiotic" са разградени до напълно усвояеми за организма и чревната микробиота вещества. Поради това, се усвоява бързо и напълно.

"Моята лична мотивация е предизвикателството. Когато процесът е не по-малко важен от резултата. Когато получаваш радост от това, което правиш. Когато получаваш удовлетворение от резултата. За мен това е пълно осъзнаване и приемане на собствения избор".

Усещането да създадеш иновативен биопродукт, без аналог на пазара е всъщност професионалното удовлетворение от постигнатото, че си довел своята идея до реалност. На второ място идва радостта и насладата от творческия процес на изследване, разработване, произвеждане и усъвършенстване на продукта.

"Също така, удоволствието от положителните отзиви и благодарност от страна на потребителите, които оценяват предимствата и качествата на продукта. Освен това, вдъхновяването и мотивирането да продължиш да изследваш, разработваш и внедряваш нови идеи и продукти. Да създадеш нещо е уникално приключение, изпълнено с вълнение, гордост, удовлетворение и смисъл", казва инж. Велков.

Истинско доверие се печели само с добре работещ препарат, добавя той.

"Това, че е натурален, био, еко и прочие, не е от никакво значение, ако той не работи. То е от значение за качеството, само ако продуктът наистина работи. На пазара съществуват огромно количество натурални биопрепарати, които меко казано съмнително работят. Спечеленото доверие на един биопрепарат, помага за утвърждаване на позицията на биопредприятието на пазара, за увеличаване на капацитета и за привличане на нови възможности за развитие и иновации. В крайна сметка, доверието е от решаващо значение за успеха на бизнеса във всички сектори".

Основната причина за създаването на Bibiotic e oт една страна, желанието да бъде създаден действително работещ препарат, който да подобри качеството на живот, а от друга - необятната сфера за развитие на биотехнологията, свързана с микроорганизмите.

"Най-трудният момент в бизнеса, говорейки за внедряването на нов продукт на пазара е да да го направим възможно най-качествен и евтин. Обикновено това са взаимоизключващи се показатели. И да намериш компромис между тях е изключително сложно и трудно".

Така инж. Велков прави първата стъпка към Бъдещето. Но как изглежда то през неговите очи?

"Без микроорганизмите, животът на нашата планета е невъзможен. Природните, животинските и човешките микробиоти, микробиоми и метаболоми са практически неизследвани и остават загадка в симбиотичното ни съществуване. Изследването им и производството на продукти свързани с тях е необятно поле за развитие, както в настоящето, така и в бъдеще. Биотехнологиите свързани с микроорганизмите ще се развиват все повече и повече, и в бъдеще ще създадат основа за подобряване на здравето, увеличаване на дълголетието и подобряване на околната среда и екология"

Най-голямото предимство на биотехнологиите за новото време и бъдещето е техният потенциал да преобразят здравеопазването, селското стопанство, екологията и много други сфери на човешкия живот. Те също могат да допринесат за по-добро разбиране и модификация на живите системи, което отваря вратата за иновации и решения на различни проблеми пред човечеството, казва още той.

"Дори качеството на храната вече е един от бизнесите на Бъдещето. И не само на храната, но и на хранителните добавки. Крайно време е да започнем да се храним с качествени и натурални продукти, без химия и ГМО, както и да приемаме работещи натурални добавки, също без химия и ГМО. Иначе все по-често ще боледуваме", смята инж. Велков.

Снимка: Радина Гaнчева за Dir.bg

Все повече различни състояния, непоносимости и алергии се обвързват именно с хранителния прием. Бизнесът сякаш се насочва все повече към натурални и биопродукти, но започна ли обществото да вярва в консумацията?

"Да. Обществото вече знае и вярва, че консумацията на истински натурални и биопродукти е правилно и полезно. Разковничето е в истински. Повечето не вярват, че това което е написано на етикетите, отговаря на истината. И в много случаи имат право. Просто, за сега контролът не е на необходимото ниво. Но във времето, нещата полека-лека ще се урегулират".

След като осъществява поредната детска мечта, инж. Емил Велков продължава своя път напред, воден от ценностите си. Сред тях основната е стремежът към придобиване на нови знания и умения.

"Вярвам, че личното и професионалното развитие зависят от желанието да се учим и надграждаме. Новите идеи и подходи подобряват както личния ми живот, така и бизнеса. Постоянно се стремя към създаването на иновативни решения за съвременните предизвикателства. Вярвам в силата на екипната работа и доброто сътрудничество. Удоволствие намирам не само в личния успех, но и в успехите на екипа ни, от който съм част"

Истинският успех е субективно понятие, смята инж. Велков.

"За мен, истинският успех означава да успееш да превърнеш своите мечти и идеи в реалност. Съответно се чувствам успешен, когато успея да осъществя мечтите и идеите си"

Големи страхове за Бъдещето няма. Но може да се каже, че ако все пак от нещо се страхува, е да не се развали по някакъв начин създаденото дотук. Или да престане да се развива.

"Защото имаме много идеи, които могат да се реализират успешно. Ще е грехота да не ги осъществим. А тези страхове преодолявам, виждайки около мен все повече хора, вдъхновяващи се от това, което правим"

Мечтае още след себе си да остави наследници, които да възприемат мечтите и идеите му като свои собствени и да продължат да ги превръщат в реалности.

"Бих искал да уча хората около мен на логическо мислене, упоритост, постоянство и надграждане. За мен, това са основните качества за постигане на успеха. Безизходно положение няма. То е пауза между две хрумвания".

А най-фантастичната му мечта остава... да се научим да общуваме с бактериите.