Китай иска Европейският съюз да се откаже от налагането на високи мита върху вноса на китайски електрически превозни средства, тъй като двете страни са постигнали споразумение за нови търговски преговори. Това съобщи китайският официоз в. "Глоубъл таймс", цитиран от Ройтерс и БТА.

Двете страни се споразумяха да си сътрудничат, за да бъде избегнато въвеждането на високи "наказателни" мита върху износа за Европа на китайски електромобили, предаде ДПА, като се позова на изявление на китайското министерство на търговията. Това стана след разговор по видео връзка между заместник-председателя на Европейската комисия с ресор "Икономика в интерес на хората" Валдис Домбровскис и китайския министър на търговията Ван Вънтао.

Временните защитни мерки, които ЕС обяви, се очаква да влязат в сила от 4 юли. Вносните мита могат да достигнат до 38,1 на сто от стойността на определени марки китайски електрически автомобили. Например за Би Уай Ди (BYD) е предвидена ставка от 17,4 на сто, за "Джийли" (Geely) - от 20 на сто, а за Ес Ей Ай Си (SAIC) - от 38,1 на сто.

Допълнителните тарифни ограничения трябва да влязат в сила от началото на идния месец, но могат да бъда свалени със задна дата, ако двете преговарящи страни постигнат съгласие.

Действащото мито за автомобили, доставяни от трети страни е 10%.

Европейската комисия предложи допълнителното обмитяване на фона на разследване, което започна миналия септември. То е свързано с огромните субсидии, които правителството в Пекин отпуска на китайските производители на електрически превозни средства.

Китайските компании са в по-привилегировано положение от конкурентите си, възползвайки се от незаконни държавни субсидии, се посочва в съобщение на Еврокомисията.

В отговор Китай обяви, че "ще предприеме всички мерки за защита на китайските фирми", ако вносните мита на Евросъюза влязат в сила. Пекин многократно призова за отмяната им и изрази желание да преговаря с Европейския съюз по този въпрос.

Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек, който е и министър на икономиката, заяви по време на посещението си в Китай, че предложените от ЕС високи мита върху китайски стоки не представляват "наказание". Същевременно той каза, че вратата на ЕС за преговори е отворена. 

Същевременно Хабек отново предупреди китайското правителство за икономически последици заради подкрепата му за Русия.

Войната на Русия срещу Украйна пряко засяга интересите на Германия и Европа в областта на сигурността, каза Хабек.

"Бихме постъпили по различен начин и със сигурност не толкова твърдо, когато анализираме къде имаме зависимости от суровини и технически стоки, ако тази война или подкрепата на Китай за Русия в тази война не съществуваше", подчерта Хабек. Тези въпроси не може да бъдат разглеждани независимо един от друг, добави той: "Нашите отношения, нашите преки отношения вече са негативно засегнати", отбеляза Хабек.

На пресконференция в Шанхай вицеканцлерът подчерта риска от попадането в руски ръце на стоки, които могат да бъдат използвани, за да навредят на западните интереси.

Хабек предупреди, че стоки с двойно приложение, които могат да се използват както в гражданската, така и във военната сфера, понастоящем достигат до Русия през Китай. "Това е техника, която може да се използва на бойното поле", посочи той.

Търговията на Китай с Русия е нараснала с 40 % спрямо предходната година, добави Хабек, като заяви, че около половината от този ръст може да се дължи на стоки с двойно приложение.