Дефицитът е от 1 473 млн. лева /1,8 на сто от БВП/, каза Петър Ганев, старши икономист в ИПИ, цитиран от БТА. Институтът прави подобен проект на бюджет за 12-та поредна година.

С проекта, разглеждан сега в Народното събрание, се нарушава Законът за публичните финанси и по-точно главата за фискални правила, каза Десислава Николова - главен икономист в ИПИ.
Проектозаконът за бюджета, обсъждан в Народното събрание, е с дефицит от 3 процента от Брутния вътрешен продукт, а не би трябвало дефицитът да е по-голям от 2 процента, посочи Николова.

ИПИ отново предлага премахване на данъците "дивидент" /сега 5 процента/ и данък "лихва" /според приетия проектозакон на първо четене в НС той ще е 8 процента/; намаляване на данъка върху едноличните търговци от 15 на десет процента; ограничаване на данъчните преференции за земеделци, на ваучерите за храна и преференциалния ДДС за туризма; постепенно покачване на акциза върху цигарите.

Икономистите искат също приватизация на БДЖ и на "Български пощи", свиване на разходите за заплати и текуща издръжка в публичния сектор с десет процента, премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, както и фискална децентрализация чрез прехвърляне на 20 процента от подоходните данъци към общините.