Глобата на първата е в размер на 85 673 лв. , а на втората - 76 154 лв.

Картелът им нарушава конкуренцията на пазара на бутилирано слънчогледово олио за крайно потребление чрез определяне на фиксирани и минимални цени за препродажба на рафинирано слънчогледово олио, смята съдът.

Проучването на КЗК през 2013 г. установило, че сключените между „Звезда“ и „КООП Търговия и туризъм“ дистрибуторски договори задължават дистрибуторите да се съобразяват с ценовата политика на производителя „Звезда“ и с препоръчителните цени, определени в ценовата листа при продажбата на договорните стоки.

Въпреки че клаузата реферира към „препоръчителни цени“, в действителност тя задължава дистрибутора да се придържа към крайните продажни цени и му отнема правото свободно да определи цена, на която да предлага закупените стоки.

Освен това дистрибуторът няма право да продава на трети лица под официално обявената ценова политика на „Звезда“ АД. Ценовото ограничение се отнася и за предлаганите цени на поддистрибутори от страна на дистрибутора, който е длъжен да съгласува цените с представител на „Звезда“ АД.

ВАС изцяло потвърждава констатациите на КЗК за съгласувана воля между двете фирми, за да се ограничи свободата на дистрибуторите самостоятелно да решават каква да бъде ценовата им политика.