Храненето винаги е било сред най-големите удоволствия за човека. Древните народи знаели много за храната. Считали я за благословия, но знаели, че тя може да се превърне и в проклятие. Храната е свързана не само с физическото, но и с духовното благосъстояние на човека. Неслучайно тя е важен елемент във всяка религия и присъства в религиозните ритуали и до днес. За модерния човек храненето е неотменна част от здравословния начин на живот, към който се стреми. Дори нещо повече, съвременните хора все по-често поставят знак за равенство между хранене и здраве. И с право. Данните на Световната здравна организация показват, че само в САЩ ежедневно 320 човека губят живота си, заради заболявания, предизвикани от неправилно хранене. Над 2 милиарда страдат от затлъстяване, като се предвижда броят им да достигне 3,6 млрд. до 2025 г. Неправилното хранене е основна причина за множество сериозни заболявания като диабет, сърдечно-съдови болести, рак. Коя храна е здравословна? Отговорът е прост тази, която е приготвена правилно. Често хората, които искат да се хранят пълноценно, се фокусират върху избора на продукти, и не обръщат толкова внимание на начина на готвене. Да вземем за пример зеленчуците. Никой не оспорва ценните им съставки.