В страните от Митническия съюз бензинът е поскъпнал въпреки ситуацията на пазара на петрол, съобщава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

В Беларус за последната година цените са се увеличили с повече от 20%, а в Русия – с близо 6%. Лек ръст в цените е регистриран в Казахстан.

В същото време горивото в Русия и други страни от Митническия съюз остава най-евтиното в Европа, показва класацията на цените на бензина сред 33 държави от Европа, направена от експертите на РИА Рейтинг.

Увеличението на стойността на бензина не попречи на Русия да заеме предпоследно място в класацията за началото на 2014 г.

Най-скъп бензин от началото на текущата година се продава в Норвегия, където цената на А95 средно възлиза на 1.68 евро за литър. В първата тройка са също Италия с 1.66 евро за литър бензин и Холандия – 1.62 евро за литър.

Най-скъп дизел се продава във Великобритания (1.59 евро за литър), Италия (1.59 евро) и Швеция (1.53 евро).

В класацията на РИА Рейтинг за достъпност на бензина, в която се оценява количеството на горивото, което може да се закупи за чистата средна работна заплата на гражданите на съответната държава, на първо място за началото на 2014 г. е Люксембург, където жителите могат да закупят 2400 литра за месец. На второ място е Норвегия – с 2300 литра.

Най-малко достъпен е бензинът в България, чиито граждани със средна работна заплата могат да закупят едва 215 литра. В дъното в класацията са също Украйна и Румъния.

Вижте актуалните цени на горивата в ЕС >>