Това предвижда доклад на ДКЕВР, който бе разгледан на открито заседание в комисията днес. Постоянна цена за достъп до електроразпределителната мрежа няма да има.

Представителите на трите ЕРП остро възразиха срещу това и казаха, че след като те няма да събират такава цена, а ще администрират цената за достъп, която ще отива към ЕСО, това дори ще им създаде допълнителни разходи.

Еленко Божков, член на ДКЕВР отбеляза, че в забележките има резон и че трябва да се обмисли как да бъдат отчетени разходите за администриране на цената достъп от страна на ЕРП-тата. ДКЕВР ще има закрито заседание до 14 февруари за вземане на окончателно решение.

Очаква се заедно с него да бъдат дадени и указания към електроразпределителните дружества как да бъдат връщани към ВЕИ производителите сумите, събрани от временната такса достъп, която бе отменена от ВАС.

Йорг Золфелнер, председател на УС на ЕВН България, заяви, че тъй като трябва да бъдат връщани тези суми след решението на ВАС от 5 март миналата година, то те не са калкулирани като приходи, а като разходи в отчетите на дружествата.