"Настроени сме много оптимистично, защото осигурихме всичко, което ни поиска консорциумът "Шах Дениз". Много сме напреднали и в процедурата по издаване на разрешителни. Ако всичко върви както трябва, България може да очаква азерският газ да потече към нея в края на 2018 - началото на 2019-а година", поясни Долезал.

На 18 януари бе подписано споразумение за придобиване на 50% от акциите на „Набуко Интернешънъл” от акционерите в „Шах Дениз 2”. До 30 юни  се очаква консорциумът да вземе решение за маршрута на газопровода.
Следващата среща по проекта ще се състои в средата на март в Унгария, обяви министърът на икономиката и енергетиката в оставка Делян Добрев. Тя е с цел за спазване на сроковете, каза още той. По думите му ОМВ ще увеличи участието си в проекта.

Намерението е с проекта "Набуко" да се достави азерски газ през Турция до Централна Европа. Той се смята за конкурентен на руския 'Южен поток", в който България също участва. Много от компаниите обаче, които първоначално заявиха участие в "Набуко", се разочароваха. Те смятат, че проектът ще е ниско ефективен. Само преди месец Турция намекна, че може да се оттегли от проекта за газопровода. Германският енергиен концерн Ер Ве Е (RWE) вече обяви, че се оттегля от участие.