Саудитска Арабия обмисля китайска оферта за изграждане на атомна електроцентрала, предаде Ройтерс. Информацията беше публикувана днес от в. "Уолстрийт джърнъл".

Китайската национална ядрена корпорация, държавна компания, известна като Си ен ен си (CNNC), е подала оферта за изграждане на ядрена централа в Източната провинция на Саудитска Арабия, близо до границата с Катар и Обединените арабски емирства, според саудитски служители, запознати с въпроса.

Си ен ен си не е отговорила веднага на запитването на Ройтерс за коментар. Външните министерства на Китай и Саудитска Арабия също не са отговорили на исканията за коментар на доклада, добавя БТА.

Саудитска Арабия и преди е търсила съдействие от САЩ за изграждане на гражданска ядрена програма на своя територия като част от евентуално споразумение за нормализиране на отношенията с Израел.

В миналото американски официални лица са заявявали, че биха споделили технологии за ядрена енергия само ако споразумението предотвратява обогатяването на уран или преработката на плутоний, произведен в реактори - два пътя за създаване на ядрени оръжия.

Саудитски представители признаха, че проучването на въпроса с Китай е начин да се подтикне администрацията на Байдън към компромис по отношение на изискванията за неразпространение, допълва вестникът.

Саудитските представители заявиха, че биха предпочели да наемат южнокорейската държавна компания Кореа електрик пауър за изграждането на реакторите на централата и да привлекат американски експертен опит в експлоатацията, но без да се съгласяват с контрола върху разпространението, който Вашингтон обикновено изисква, каза вестникът.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е готов скоро да придвижи споразумението с китайската компания, ако преговорите със САЩ се провалят, според саудитски представители.