Саудитска Арабия е изплатила 2 милиарда долара на Пакистан, за да консолидира валутните си резерви, които са най-ниското равнище от месеци, обяви днес пакистанското правителство, цитирано от Франс прес и БТА, след ключова среща с Международния валутен фонд (МВФ).

Изправена пред криза с платежния си баланс и много висок външен дълг, пакистанската икономика от месеци е в ситуация на политически хаос, който плаши потенциалните инвеститори.

Инфлацията скочила рязко, рупията се срина и петата най-населена страна в света бе принудена да ограничи вноса си поради невъзможност да плаща доставките, което доведе до спад на промишленото производство.

"Саудитска Арабия обяви неотдавна, че ще преведе 2 милиарда долара (1,82 милиарда евро) допълнително по сметките на Пакистанската централна банка. Тези средства са депозирани по сметката". Това заяви днес пакистанският министър на финансите Ишак Дар на пресконференция, излъчвана по телевизията.

Така валутните резерви на Пакистан са достигнали 6,5 милиарда долара, което е спад от близо 50 на сто спрямо миналата седмица.

Файсал Шаджи, анализатор в брокерската компания "Стандард кепитъл секюритис" (Standard Capital Securities), заяви, че това това ще позволи да се стабилизират валутните резерви и да се подобри кредитният рейтинг на страната.

"Това също е голямо и положително развитие за програмата на МВФ. В резултат на това пакистанската икономика ще се укрепи и това ще има по-добро влияние върху борсовия пазар", каза той пред АФП.

След месеци на преговори МВФ обяви в края на юни, че ново 9-месечно стендбай споразумение на стойност 3 милиарда долара ще бъде предоставено на Пакистан.

За да сключи това споразумение, пакистанското правителство прие да се откаже от популярни субсидии за горива и електроенергия, които помагаха за смекчаване на разходите за живот, и трябваше да покаже способността си да получава финансова помощ от приятелски страни като Саудитска Арабия.

Стендбай споразумението - заем за предоставяне на условна финансова помощ на страна, която я е поискала - трябва да бъде одобрено от Съвета на директорите на МВФ до средата на юли.