Икономиката на Саудитска Арабия се е забавила през второто тримесечие, тъй като съкращенията в добива на петрол и спадът на цените му са оказали влияние върху една от най-бързо развиващите се страни от Г-20, предаде Си Ен Би Си, на която се позова БТА.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Рияд е нараснал на годишна основа с 1,1 на сто през второто тримесечие, съобщи днес Главното статистическо управление на Саудитска Арабия. Това е спад спрямо 3,8 на сто през предходното тримесечие и 11,2 на сто през същия период на 2022 година.

Непетролният сектор, където Саудитска Арабия е насочила социално-икономическите си реформи, начело на които е принц Мохамед бин Салман с неговата програма за диверсификация на икономиката "Визия 2030", е нараснал с 5,5 на сто през второто тримесечие.

Зависимият от въглеводородите Рияд обаче е отчел свиване с 4,2 на сто в частта от БВП, генерирана от непетролния сектор, през второто тримесечие под тежестта на по-ниските цени на петрола на световния пазар и доброволното съкращаване на добива. Цените на петрола скочиха миналата година, след като инвазията на Москва в Украйна и последвалите международни санкции лишиха много западни страни от доставки на руски петрол. Водещият износител на петрол в света се възползва тогава както от повишаването на фиксираните цени, така и от нарасналото търсене на петрол от Саудитска Арабия.

Международният валутен фонд (МВФ) определи Саудитска Арабия като най-бързо развиващата се икономика сред страните в Г-20 за 2022 г. с общ растеж от 8,7 на сто миналата година. Миналата седмица седмица обаче МВФ понижи прогнозата си за растежа на БВП на Саудитска Арабия от 8,7 на сто през 2022 година до 1,9 на сто през 2023 година в прогнозите си за световната икономика, публикувани на 25 юли.

Забавянето на икономиката на Саудитска Арабия ще се отрази на общите резултати на Близкия изток и Централноазиатския регион, където МВФ очаква растеж от едва 2,5 на сто тази година спрямо 5,4 на сто през 2022 година.