Ще се разгледа възможността за удължаване на компенсациите към бизнеса. Това заяви по Нова министърът на енергетиката Александър Николов. По думите му това предстои да бъде обсъдено с вицепремиерът Асен Василев.

"Има няколко събития, които влияят пряко върху цената на електроенергията и природния газ. Едно от тях е конфликтът в Украйна. Планирането на компенсациите за бизнеса трябва да бъде съобразено с контекста на геополитическста ситуация. Ще бъде разгледана възможността за удължаване на компенсациите", обясни той.

Николов добави, че няма причина да се очаква повишение в цената на електроенергията след отпадане на наложения мораториум.

"Всички инструменти ще бъдат приложени, за да няма поскъпване към крайните потребители. Евентуално удължаване на мораториума е решение на НС, с което ние ще се съобразим", каза още министърът. Според Николов добра идея би било и въвеждането на диференцирана ставка за тока и подкрепа за наистина нуждаещите се.

"Тази идея би била добра особено като дефиниция за енергийна бедност. Подпомагането трябва да е точно и ясно, за да има необходимия ефект", каза още той.

Във връзка с опашките по бензиностанциите Николов коментира, че "към момента проблем с количествата на горивата у нас няма". "В средносрочен и дългосрочен план хипотетично е възможно цената на горивата да надскочи и 3 лв. за литър. При прекратяване на конфликта в Украйна обаче това няма да се случи. Прави се необходимото, за да не се стига до допълнителен ценови скок." По думите му таван на цената на горивата не е мярка, която се обсъжда.

Относно искането на ГЕРБ да бъде освободено гориво от Държавния резерв, Николов заяви, че подобно настояване е неоснователно.

"Не сме в ситуацията, в която трябва ада се използват държавните резерви. Не е необходимо да се освобождава резерв, количествата са достатъчни", добави той.

Александър Николов коментира още, че доставките на газ към страната ни са нормални.

"България няма да остане без природен газ. Изследваме всички алтернативни доставчици и трасета, има варианти да бъдат избегнати рискове", увери той.

Николов препотвърди информацията, че България ще изгражда допълнителна ядрена мощност. "Такава ще бъде изградена в АЕЦ "Козлодуй". Но стари реактори няма да бъдат възобновявани", категоричен е министърът.