Военната операция на Русия в Украйна даде своя принос за увеличаване на цените на енергоносителите и в частност тези на петрола и газа. Да, войната промени цените. Не и пазарите на петрол и газ. Засега. Промени настроението на пазарите. Завари ги в момент на изпитание. Завари ги в момент на енергийна криза, поради непремерените рискове, които носи преходът към зеленото бъдеще. Завари ги в момент на инфлация, предизвикана от високите цени на енергоносителите.

Експерти определят тази военна операция като троен удар за световната икономика. Случва се във време на висока инфлация и недостатъчно сигурни буфери в резултат на осъществения досега ръст от възстановяването на икономиката след COVID-19.

Пазарите реагираха с отскок на нахлуването на Русия в Украйна, но още преди това конфликтът подгряваше цените на петрола и газа. Цените на електроенергията на европейските газови пазари са в зоната на високо напрежение цяла година.

Санкциите по време на енергийна криза

Европейският съюз, САЩ и редица отделни страни въведоха куп санкции срещу Русия. Без една - енергийният сектор. Лично президентът на САЩ обяви - санкции срещу петролния сектор няма да има. Няма да има санкции и по отношение на стратегическите метали като алуминия например. Европа от своя страна ще се ограничи по отношение на газовия сектор. Причината - всички се нуждаят от руския петрол и газ. Химическите заводи, селското стопанство се нуждаят от редица стоки, за производството на които петрола, газа, металите са от стратегическо значение.

Въпреки това рискове съществуват, тъй като търговците ще са изключително внимателни по отношение на износа на петрол. Преминаването на танкерите ще е затруднено. При газовите доставки заплахите, но само на пръв поглед са по-малки, но ги има. За доставчиците на LNG ситуацията ще се усложни.

Ако тази така наречена от Путин "специална военна операция" бъде прочетена от различна гледна точка може да бъдат открити и несъвършенствата на желаното бъдеще за зелени градове, чист въздух и хора на бъдещето. На практика енергийните коридори на бъдещето и формирането на нова зелена икономическа, а съответно и на политическа класа нямаше как да се случат при изолирането на милионно население и огромна територия от картата. Още повече, че това е територията, държаща ключови ресурси за промяната.

Експерти определят днес тази военна операция като троен удар за световната икономика. Случва се във време на висока инфлация и недостатъчно сигурни буфери в резултат на осъществения досега ръст от възстановяването на икономиката. Случва се във време на енергийна криза и по време на енергиен преход, в който Европа иска да бъде водеща, но без да притежава ресурсите за осъществяването му. Случва се и месеци преди пробното въвеждане на данъка върху въглеродния отпечатък. Тези дребни на пръв поглед детайли са важна част, когато се прави цялостна оценка на текущата картина. В тази оценка трябва да се включи и различното ниво на богатство и бедност при нациите.

Според Дейвид Фрум от TheAtlantic и автор на Trumpocalypse: Restoring American Democracy (2020), цитиран от oilprice, инвазията на Русия в Украйна е била значително подпомогната от високите цени на енергията, особено на природния газ, в продължаващия енергиен бум. Фрум отбелязва, че цената на руския газ на спот пазарите надхвърли 10 долара за милион метрични BTU през юни 2021 г., преди да се утрои до сегашните 30 долара за милион метрични BTU. Рязкото покачване на цените на енергията помогна на валутните резерви на Русия да достигнат 630 милиарда долара, или 42% от БВП на страната. До момента то се оценяваше на 1,5 трилиона долара.

3e-news.net

С тези огромни финансови ресурси Русия може да нанесе истински хаос на световните енергийни пазари, ако реши, като пазарите на природен газ вероятно ще бъдат най-силно засегнати, защото газът е по-труден за замяна, отбелязва изданието. На теория руският тръбопроводен газ може да бъде частично заменен с втечнен природен газ от Съединените щати, Катар или други доставчици. За съжаление, увеличаването на производството и доставката на LNG е много трудно да стане това бързо.

Ефектът върху световната икономика

Геополитическото напрежение, причинено от нахлуването на Русия в Украйна, има незабавен ефект върху световната икономика и пазари. Ще има трайни последици за суровините, енергийната политика и енергийния преход, отбелязват анализаторите от WoodMackenzie.

Зависимостта на света от Русия за някои стоки не eнадценена - от газ, въглища, петрол, желязна руда, алуминий, метали от платиновата група и цинк до мед, олово, нефтохимикали и торове. Много големи международни петролни и газови компании, за комунални услуги и от минния сектор са с огромни инвестиции в Русия,, припомнят от WoodMackenzie.

Към този коментар трябва да прибавим, че компании като BP, TotalEnergies, Wintershall, OMV, Unipear, японската Мицубиши, китайските гиганти и още и още.

На този фон от WoodMackenzieстигат до извода, че при евентуално спиране на газа - европейската енергийна криза би предизвикала глобална рецесия.

Шокът от загубата на руски въглища в Европа ще се разпространи по световните пазари.

Необходимостта от замяна на количествата руски въглища би довела до ценови шок за световните пазари на въглища и недостигът им в Европа. Руските въглища представляват приблизително 30% от европейския внос на металургични въглища и над 60% от европейския внос на термични въглища. Основният проблем при замяната на руския износ на въглища в Европа е неговата зависимост от особеното качество на руските въглища, отбелязват анализаторите. Украйна и Виетнам също са големи износители на въглища в света.

Понастоящем електроенергията, работеща с въглища, представлява около 14% от производствения микс в Европа. Въздействието върху европейските енергийни пазари от недостиг на руски въглища няма все пак да бъде толкова значително, колкото от газа. От решаващо значение обаче е, че Европа може да не е в състояние да разчита на въглищните централи, за да компенсира загубите от производство на газ, е изводът на анализаторите.

На следващо място, но не и по значение те поставят руският дизел/газьол. Европейският регион внася повече от 8% от търсенето си от Русия. Дериватите се търгуват в световен мащаб. Нефта и нефтопродуктите от Русия са важна суровина за рафинерии в САЩ, за корабоплаването в Азия. Затова очакването е, че там промяна няма да има.

Металите са другият рисков сектор, където прекъсването на доставките ще доведе до огромни последствия. По отношение на Украйна прекратяването на производството и износа на някои стоки като алуминий, метали от платиновата група и желязна руда би имало непропорционално въздействие, тъй като пазарите вече са под натиск на предлагането.

От по-голямо значение са всякакви ограничения върху способността на руските производители да внасят суровини или да изнасят готови продукти от Русия.

Друг проблем е дали контрагентите желаят или могат да сключват сделки със своите офшорни предприятия. Тъй като санкциите се засилват, всички металургични и минни компании, чиито акционери имат връзки с Кремъл, са изложени на риск.

По отношение на нефтохимията, анализаторите от консултантската компания посочват, че точното въздействие на санкциите ще зависи от крайната им форма. На Русия се падат малко под 16% от общото европейско нефтохимическо производство, с най-висока експозиция във веригата на полиетилен. Това прави Русия важен играч, но все пак не критичен в тази индустрия.

Изводът на анализаторите е, че избягването на проблемите при търговията с енергия може да предотврати сериозното въздействие върху световната икономика. На този фон те припомнят, че руската икономика е в по-добра позиция да устои на санкциите, отколкото през 2014 г., когато анексира Крим. Конфликтът ще навреди най-много на икономиката на Украйна. Ако енергийните потоци бъдат засегнати, глобалното въздействие може да бъде сериозно. Нито Русия, нито западните съюзници ще искат да нарушат потоците, но това не може да бъде изключено, заключават анализаторите.

На този фон експертите оставят някак встрани от погледите си пазарът на ядрено гориво и огромният мащаб, който Русия разгърна с изграждането на АЕЦ по света. Портфолиото на руската "Росатом" е за милиарди, стоят се десетки атомни централи, а влиянието на развиващите се пазари и огромно.

И все пак рисковете са и по посока на Русия, която има какво да загуби, а то не е малко. Дори малки проценти от загуба на всеки от секторите ще донесе промяна. Пазарите ще намалят влиянието си от руските енергоносители и метали.

Колкото и кратка, или продължителна да е военната експанзия на Русия в Украйна тя ще промени цените. Но ще промени и пазарите. Не сега и не веднага. Енергийният преход ще придобие нов вид. Това ще отнеме по-дълго време, което означава, че и енергийната криза може да се проточи.