Гърция проучва възможността да доставя електроенергия, произведена в атомни електроцентрали в България, се посочва в статия на гръцкия вестник "Катимерини", на която се позова БТА.

Атина следи новата геополитическа и икономическа ситуация, създала се след руското нахлуване в Украйна, като абсолютен приоритет за Гърция е овладяването на цените в енергийния сектор, които имат преки негативни последствия върху инфлацията, пише "Катимерини".

Премиерът Кириакос Мицотакис обмисля алтернативни сценарии за "енергийно брониране" на държавата, коментира изданието. 

България изглежда обмисля увеличаване на производството на електроенергия с изграждането на нова атомна централа, като се очаква тя да бъде готова през 2026 г., пише още "Катимерини", допълвайки че тя би могла да покрива част от енергийните нужди на Гърция. Съществуващата енергийна инфраструктура в България може да доставя ток за Гърция нерегулярно.

Българският министър на финансите Асен Василев заяви вчера пред Нова, че са започнали преговори с Гърция за нова ядрена мощност у нас, която да бъде ползвана и от Гърция с 20-годишен договор. 

"Ще действаме изключително бързо, при условие че има купувач за тази електроенергия. Вече участваме в терминала за втечнен газ в Александруполис. Водим разговори с южните ни съседи и имаме тяхната подкрепа за това да участваме и в самото пристанище, така че да получим търговски излаз към Егейско море", каза Василев.

Както стана известно, правителството залага на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй".

Миналата седмица делегация с участието на български министри беше на посещение в Атина, където имаше среща с премиера. Основна тема в дневния ред на срещата е било двустранното сътрудничество в сектора на енергетиката, пише гръцкото издание.

"Катимерини" допълва, че Румъния също планира строеж на атомна електроцентрала.