Продажба на природен газ няма, има покупка, отговори министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството по повод медийни изяви на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев, в които те попитаха управляващите за газова сделка, която е била извършена в първите часове от началото на военните действия в Украйна. "Продажба няма, има покупка. И не от Булгаргаз, а от Булгартрансгаз", изтъкна Николов.

Министърът уточни, че "Булгартрансгаз" има необходимост от количества природен газ, които се изразходват за технологични нужди. Закупените количества от "Булгартрансгаз" се съхраняват в газохранилището в Чирен, като всеки ден се добива необходимата част от тях за осъществяване на пренос в България и извън страната. С цел запазване на максимални количества в Чирен "Булгартрансгаз" ежедневно търси максимални количества природен газ на допустими и приемливи цени. Такъв е случаят от 24 февруари 2022 г., коментира Николов. Той посочи, че средната цена на природния газ за февруари е 151,89 лева. Закупените от "Булгартрансгаз" количества са на цена от 120 лева на мегаватчас - с 32 лева по-ниска от средната цена.

"Покупка на по-ниска цена. Само бившият премиер може да ми дефинира къде има корупционна практика в тази дейност, както и бившият енергиен министър", коментира Николов. Той добави, че средната цена за газов ден 24 февруари 2022 г. до закупуването на съответните количества е 233 лева за мегаватчас, като закупеното количество от "Булгартрансгаз" е със 113 лева по-ниска цена. "Това е с 48 процента по-ниска цена, която плаща Булгартрансгаз за количества, които са в българската система", изтъкна Николов. Най-високата цена на този ден е 255 лева за мегаватчас - със 135 лева над реализираната сделка от "Булгартрансгаз". Най-ниската цена, която е постигната през същия ден, преди сделките на "Булгартрансгаз", е 216 лева - това с 96 лева по-висока от цената на придобиване от оператора, заяви Николов. Той обърна внимание, че сделките са сключени с повече от един контрагент.

Министърът на енергетиката обясни, че когато има положителни дисбаланси в системата - особено в гръцкия газопреносен оператор - те се продават на търгови процедури. Цените са значително по-ниски от средните и пазарните, като основна причина за това е липсата на съоръжения за съхранение на природен газ в Гърция. Търгове за продажба на природен газ от положителен дисбаланс се обявяват в късните часове, когато е ясно колко ще бъдат излишъците и колко ще бъде потреблението в края на деня. При обявяването на такъв търг "Булгартрансгаз" стартира търсенето моментално през платформата за търговия "Газов Хъб Балкан", която гарантира максимална степен на прозрачност. Български търговци на природен газ, които имат лиценз в Гърция, имат право да участват в търговете и могат да закупят от тези количества. "Изнесените твърдения в последните два дни - навръх Националния ни празник, не са просто неверни - те са откровени лъжи", категоричен бе Николов.