Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) поиска от правителството незабавно да бъде удължен действащият механизъм за компенсация на бизнеса с референтна цена 185,59 лв./MWh и таван от 300 лв./MWh. Според работодателските организации този механизъм трябва да действа, докато се намери работещо решение за стабилизиране на пазара, одобрено от тях.

АОБР настоява Министерският съвет да вземе това решение още на следващото си заседание.

Заедно с това от бизнеса искат незабавно да се разработи механизъм за гарантиране на дългосрочното предлагане на електроенергия за 633-те хиляди потребители на свободния пазар на достъпни цени, съгласуван и одобрен от работодателите.

Тези си спешни искания АОБР постави в писмо до министър-председателя Кирил Петков, с копие до министрите на икономиката на енергетиката Корнелия Нинова и Александър Николов.

От бизнеса предупредиха, че ако не бъдат взети незабавните мерки от началото на месец месец май ще излязат на национален протест с искане на оставката на цялото правителство.

АОБР обвини правителството, че не е изпълнил поетите на 14 март тази година ангажименти за компенсиране на бизнеса срещу високите енергийни цени. На срещата са били поети ангажименти за удължаване на механизма за компенсации до края на април 2022 г. с повишения горепосочен таван и разработване на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на електроенергия на достъпни цени за потребителите на свободния пазар, който да заработи от 1 май 2022 г.

Освен това е било заявено, че представители на Асоциацията ще бъдат поканени в работна група по тази тема. Такава покана обаче не е получавана и на АОБР не известно да се работи по този въпрос.